Smakosze.pl Porady Jak zniwelować brzydki zapach podczas gotowania kalafiora?
KEVMA21, Getty Images

Jak zniwelować brzydki zapach podczas gotowania kalafiora?

11 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalafior wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga poradzić sobie z wrzodami żołądka, a także zmniejsza dolegliwości związane z reumatyzmem. Właśnie dlatego warzywo to powinno znaleźć się w codziennej diecie wielu ludzi, którzy chcą zachować dobre zdrowie.

Niestety, zapach wydobywający się z garnka z gotującym się kalafiorem, potrafi odrzucić nawet największych smakoszy. N a szczęście istnieje banalnie prosty sposób, aby uporać się z tą niedogodnością - co więcej, każdy może z niego skorzystać.

Jak pozbyć się przykrego zapachu podczas gotowania kalafiora?

Specyficzny zapach wywołany jest obecnością związków siarki w warzywie. Podobne znajdują się w wielu innych produktach, takich jak cebula, czosnek, brokuły czy kapusta. Każdy z nich, podczas gotowania, wytwarza bardzo podobny, siarkowy zapach.

Doskonałym dodatkiem eliminującym działanie związków siarki, jest laur. Wystarczy wrzucić jeden listek laurowy do wrzątku, w którym gotuje się kalafior, a jego olejki eteryczne zamaskują siarkę. Nie przesadź jednak z ilością lauru, aby nie zmienić smaku kalafiora.

Inne przyprawy, które można użyć bardzo podobnie, to gałka muszkatołowa oraz odrobina soku z cytryny. Te mogą mocniej wpłynąć na smak warzywa, jednak zalecamy eksperymentowanie. Nie zawsze trzeba przecież podawać kalafior z masłem i bułką.

Źródło: Hans, pixabay

Soda oczyszczona oraz mleko

Mniej inwazyjnymi składnikami ułatwiającymi gotowanie kalafiora, są soda oczyszczona oraz mleko. Do wody wsyp łyżeczkę sody, która nie tylko zneutralizuje związki siarki, lecz również zachowa ładny biały kolor warzywa, który często po gotowaniu żółknie.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Mleko z kolei, w ilości pół szklanki na jednego kalafiora, zwiąże siarkę w drobinkach tłuszczu. Ta metoda może delikatnie wpłynąć na smak produktu, intensyfikując go, co z pewnością spodoba się największym fanom kalafiora.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K1. Zawiera potas, magnez, mangan i sporo błonnika pokarmowego . Zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem śluzówki żołądka, a także przeciwdziała powstawaniu chorób nowotworowych. Niska kaloryczność jest dodatkowym atutem dla osób będących na diecie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy