Jak zrobić biały barszcz bez mięsa? Prosty przepis nie ma sobie równych
Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?
Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku . Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami . Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?
Przepis na wyborny barszcz biały bez mięsa
Składniki:
-
1 litr wody
-
300 g zakwasu na barszcz biały
-
500 g ziemniaków
-
2 nieduże marchewki
-
2 mniejsze pietruszki
-
gruby plaster selera
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
2 łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz biały w ilości do smaku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
100 ml mleka, śmietanki lub napoju owsianego
-
6 ugotowanych na twardo jaj (opcjonalnie)
-
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, przekrawamy ją na pół i rumienimy w garnku o grubym dnie na dobrze rozgrzanej oliwie. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy je do cebuli.
Chwilę je razem podsmażamy, a następnie zalewamy warzywa wodą. Dodajemy seler, pietruszki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu około pół godziny. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z zupy usuwamy cebulę, pietruszkę i selera. Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Całość podgrzewamy, zabielamy i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: pomińcie jajka i użyjcie napoju owsianego, a danie będzie wegańskie. Zupę w tej wersji możecie też zabielić śmietanką sojową. Jest bardzo podobna w smaku do klasycznej.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
-
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
-
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: dorotasmakuje
Zapraszamy na nasz Instagram