Smakosze.pl

Canva / Foodiesfeed

Jak długo gotować jajka na twardo?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak długo gotować jajka na twardo?

Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na smakołyki gotowane w koszulkach . Ogromną popularnością cieszą się również jajka na twardo. Oczywiście najlepiej przyrządzać je z należytą starannością.

Jeśli zależy nam na idealnie ugotowanych jajkach na twardo, musimy pamiętać, by nie poddawać ich obróbce termicznej dłużej niż 10 minut. Po przekroczeniu tej granicy tracą one znacznie więcej wartości odżywczych. Jednak to nie jedyny problem.

Jajka gotowane zbyt długo charakteryzują się przebarwieniami na żółtku. Mowa o szarej obwódce, która wygląda bardzo nieestetycznie i z pewnością nie zachęca do beztroskiego zajadania.

Rzecz jasna podczas gotowania musimy wziąć pod uwagę wielkość jajka. Małe najlepiej gotować przez 7 minut, średnie do 9 minut, a duże maksymalnie przez 10 minut. O czym jeszcze warto pamiętać?

Proste triki na perfekcyjne jajka na twardo

Jajka najlepiej wyjąć z lodówki 30 minut przed wstawieniem do wrzątku. Wówczas uzyskają one temperaturę pokojową, a tym samym zmniejszymy ryzyko ich pęknięcia w trakcie gotowania.

Wodę do gotowania jajek, warto wzbogacić o sól. Taki dodatek może wydawać się zbędny, jednak docenią go osoby, które borykają się z problemami podczas obierania smakołyków ze skorupek. Sól znacząco ułatwia ten proces. Skorupka powinna odejść od reszty jajka bezproblemowo.

Jak widać, przygotowanie idealnych jajek na twardo jest bardzo proste. Z pewnością warto wykorzystać powyższe zasady w praktyce. Każdy, kto uwielbia jajka, powinien wiedzieć, które z nich są najzdrowsze .

Jajka na twardo
Jajka na twardo

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >