Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydawaniu
Prezentujemy sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Jest to klasyka w najlepszym wydawaniu. Zrobicie go dość łatwo i szybko, potrzebujecie tylko mielonego mięsa, trochę przypraw i jajek. W ten sposób przygotujecie wyjątkowy i niepowtarzalny świąteczny obiad.
Klops to inaczej pieczeń rzymska. Można go podać na ciepło, jako danie obiadowe np. z sosem do ziemniaków lub ryżu. Wystudzoną pieczeń rzymską kroi się też w cienkie plasterki i serwuje do pieczywa.
Pieczeń rzymską robi się z mielonego mięsa. Można tu wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe, np. z indyka. To pierwsze daje jednak bardziej soczystą pieczeń, dlatego szczególnie polecamy mieloną łopatkę lub szynkę.
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny
Składniki:
5 jajek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
80 dag mielonego mięsa
2 łyżki kleiku ryżowego
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie klopsa
3 jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, wystudź.
Do mielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę, kleik i 2 surowe jajka. Dokładnie wyrób masę, dopraw ją do smaku, wymieszaj z koperkiem.
Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno wyłóż masą mięsną, ułóż na niej 3 ugotowane jajka, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj wierzch pieczeni.
Klops piecz ok. 70 minut w 180 st. C. Na początku pieczenia przykryj go folią aluminiową, usuń ją 15 minut przed końcem pieczenia, by wierzch ładnie się zrumienił.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na roladę z boczku, a także na wielkanocną szynkę według Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak uratować przesolone danie? Znamy najłatwiejsze patenty pod słońcem
Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna
Źródło: beszamel.se