Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydawaniu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.04.2022 17:40

Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydawaniu

klops z jajkiem
canva/Wiktory

Prezentujemy sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Jest to klasyka w najlepszym wydawaniu. Zrobicie go dość łatwo i szybko, potrzebujecie tylko mielonego mięsa, trochę przypraw i jajek. W ten sposób przygotujecie wyjątkowy i niepowtarzalny świąteczny obiad.

Klops to inaczej pieczeń rzymska. Można go podać na ciepło, jako danie obiadowe np. z sosem do ziemniaków lub ryżu. Wystudzoną pieczeń rzymską kroi się też w cienkie plasterki i serwuje do pieczywa.

Pieczeń rzymską robi się z mielonego mięsa. Można tu wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe, np. z indyka. To pierwsze daje jednak bardziej soczystą pieczeń, dlatego szczególnie polecamy mieloną łopatkę lub szynkę.

Sprawdzony przepis na klops wielkanocny

Składniki:

  • 5 jajek

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 80 dag mielonego mięsa

  • 2 łyżki kleiku ryżowego

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie klopsa

3 jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, wystudź.

Do mielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę, kleik i 2 surowe jajka. Dokładnie wyrób masę, dopraw ją do smaku, wymieszaj z koperkiem.

Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno wyłóż masą mięsną, ułóż na niej 3 ugotowane jajka, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj wierzch pieczeni.

Klops piecz ok. 70 minut w 180 st. C. Na początku pieczenia przykryj go folią aluminiową, usuń ją 15 minut przed końcem pieczenia, by wierzch ładnie się zrumienił.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na roladę z boczku, a także na wielkanocną szynkę według Ewy Wachowicz.

jajka gotowane
jajka gotowane

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram