Czym różni się barszcz biały od żurku? Nie każdy zna poprawną odpowiedź
Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, nie każdy Polak zna poprawną odpowiedź. Wiele osób używa nawet tych nazw zamiennie, myśląc, że chodzi o tę samą zupę. Prawda jest jednak inna, mimo że obie zupy są trochę podobne w smaku.
Bez żuru czy też żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. Jednak zupa ta jest też jadana w ciągu roku, bo bardzo lubimy jej smak. Jest kwaśny, wyraźny, przełamany smakiem wędzonki i przypraw. A barszcz biały? Czym się charakteryzuje? Z czym wam się kojarzy? Zaraz wyjaśnimy, na czym polega różnica między tymi dwoma zupami.
Czym różni się barszcz biały od żurku? Nie każdy Polak zna odpowiedź
Tak naprawdę są dwie teorie na odróżnienie żurku od białego barszczu. Pierwsza mówi, że żurek jest gotowany na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej.
Zwolennicy drugiej teorii uważają, że żurek i żur to zupy przyrządzane na zakwasach mącznych, zaś barszcz biały ma dodatek zakwasu warzywnego.
Różnice między żurem, żurkiem, a białym barszczem
Jakby nie patrzeć, żur, czy też jego łagodniejsza wersja, czyli żurek, charakteryzują się wyraźniejszym, bardziej kwaśnym smakiem. Zakwas na tę zupę robi się zwykle z mąki razowej. Nie tylko żytniej, ale w zależności od regionu, także owsianej czy gryczanej. W czasie jedzenia tej zupy można w niej wyczuć otręby mąki razowej.
Żur jest zwykle gotowany na wędzonce, jest dość zawiesisty, ale nie zabielany. Może mieć dodatek ziemniaków, kiełbasy, podsmażonej cebuli i skwarek. Doprawia się go sporą ilością czosnku, a także listkiem laurowym i zielem angielskim.
Żurek jest łagodniej doprawiany czosnkiem, ma też dodatek majeranku. Zabiela się go śmietaną, podaje z jajkiem, kiełbasą i pieczywem.
Barszcz biały gotuje się na wywarze mięsnym. Dodaje się do niego suszone grzyby i białą kiełbasę, którą gotuje się w wywarze dość krótko. Barszcz zakwaszany jest kwasem ogórkowym lub kapuścianym, a potem doprawia się go czosnkiem, majerankiem, zielem angielskim i listkiem laurowym.
Barszcz można zabielić śmietaną, zwykle podaje się go z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Na Kujawach podaje się go z ziemniaczanymi kluskami, a na Lubelszczyźnie i w Małopolsce często serwuje się go z krojonym w kostkę białym serem.
Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na barszcz biały, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na żurek z ziemniakami.
Źródło zdjęcia: canva/estefaniaizcaino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: artkulinaria, kulinarnapolska