Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić bitki wołowe? Mamy niezawodny przepis
canva/Big Pixel

Jak zrobić bitki wołowe? Mamy niezawodny przepis

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bitki wołowe duszone z pieczarkami, cebulą i gałązkami tymianku to pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. Mięso jest tak delikatne i miękkie, że aż rozpływa się w ustach, jest wyraźne w smaku i świetnie doprawione. Jak zrobić bitki wołowe?

Bitki wołowe w sosie własnym z pieczarkami i cebulą to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, kiedy mam ochotę na wyraźny, mięsny obiad. Cebula smażona, następnie duszona razem z mięsem dobrze zagęszcza całe danie, nie używam więc mąki do zrobienia sosu.

Bitki wołowe podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Całe danie świetnie łączy się z ogórkami kiszonymi, burakami i surówką z kapusty pekińskiej. Uwielbiam kluski śląskie z dynią , smakują rewelacyjnie i pasują do każdego rodzaju wołowiny i wieprzowiny.

Najlepsza na bitki wołowe będzie wołowina bez kości, np. ligawa czy pręga. Mają więcej tłuszczu od polędwicy, a w bitkach to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do wołowiny koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które rewelacyjnie podkreślają jej smak.

Z wołowiny przygotujesz również wyśmienite zrazy- tu poznasz przepis na zrazy wołowe , idealne na obiad. Podaj je z kluskami lub kopytkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Przepis na bitki wołowe

Składniki na 5 porcji:

  • 400 g wołowiny

  • 2 duże cebule

  • 400 g pieczarek

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 gałązki tymianku

  • łyżka mąki pszennej

  • olej do smażenia

Jak zrobić bitki wołowe?

Wołowinę pokrój w plastry, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.

W garnku z grubym dnem na oleju podsmaż bitki po 2-3 minuty z każdej strony, wyjmij na talerz. W tym samym garnku zeszklij posiekane drobno cebule, następnie dodaj mięso, wymieszaj.

Ziele angielskie

Źródło zdjęcia: canva /YelenaYemchuk Do bitek dodaj pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki tymianku i smaż jeszcze chwilę, po czym wlej wodę , aby delikatnie przykrywała wszystkie składniki, duś pod przykryciem około 40-60 minut, aż mięso zmięknie, a cebula zagęści wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy