Jak zrobić bitki wołowe? Mamy niezawodny przepis
Bitki wołowe duszone z pieczarkami, cebulą i gałązkami tymianku to pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. Mięso jest tak delikatne i miękkie, że aż rozpływa się w ustach, jest wyraźne w smaku i świetnie doprawione. Jak zrobić bitki wołowe?
Bitki wołowe w sosie własnym z pieczarkami i cebulą to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, kiedy mam ochotę na wyraźny, mięsny obiad. Cebula smażona, następnie duszona razem z mięsem dobrze zagęszcza całe danie, nie używam więc mąki do zrobienia sosu.
Bitki wołowe podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Całe danie świetnie łączy się z ogórkami kiszonymi, burakami i surówką z kapusty pekińskiej. Uwielbiam kluski śląskie z dynią , smakują rewelacyjnie i pasują do każdego rodzaju wołowiny i wieprzowiny.
Najlepsza na bitki wołowe będzie wołowina bez kości, np. ligawa czy pręga. Mają więcej tłuszczu od polędwicy, a w bitkach to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do wołowiny koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które rewelacyjnie podkreślają jej smak.
Z wołowiny przygotujesz również wyśmienite zrazy- tu poznasz przepis na zrazy wołowe , idealne na obiad. Podaj je z kluskami lub kopytkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Przepis na bitki wołowe
Składniki na 5 porcji:
-
400 g wołowiny
-
2 duże cebule
-
400 g pieczarek
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
2 gałązki tymianku
-
łyżka mąki pszennej
-
olej do smażenia
Jak zrobić bitki wołowe?
Wołowinę pokrój w plastry, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.
W garnku z grubym dnem na oleju podsmaż bitki po 2-3 minuty z każdej strony, wyjmij na talerz. W tym samym garnku zeszklij posiekane drobno cebule, następnie dodaj mięso, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva /YelenaYemchuk Do bitek dodaj pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, gałązki tymianku i smaż jeszcze chwilę, po czym wlej wodę , aby delikatnie przykrywała wszystkie składniki, duś pod przykryciem około 40-60 minut, aż mięso zmięknie, a cebula zagęści wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.