Smakosze.pl
dyniowe kluski śląskie

canva/Darius Dzinnik

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

16 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.

Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.

Magda Gessler, karkówka

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

Składniki:

  • 90 dag ziemniaków

  • 25 dag dyniowego purée

  • 1 jajko

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie klusek śląskich z dynią

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Do ziemniaków dodaj dyniowe purée, wymieszaj, wyrównaj masę w misce. Podziel ją na 4 równe części. Jedną wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część masy ziemniaczano-dyniowej, a także jajko i szczyptę soi. Całość wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na nieduże kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, połóż ją na stolnicy, zrób wgłębienie palcem.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj i gotuj je 1-2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: Purée z dyni zrobisz, piekąc kawałki dyni do miękkości, a potem blendując całość na jednolitą masę.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z dyni, a także recepturę na dyniową zupę.

dynia

dynia

Źródło zdjęcia: canva/Maritha-kitchen

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strefasmaku.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >