Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.01.2022 01:00

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

dyniowe kluski śląskie
canva/Darius Dzinnik

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.

Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

Składniki:

  • 90 dag ziemniaków

  • 25 dag dyniowego purée

  • 1 jajko

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie klusek śląskich z dynią

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Do ziemniaków dodaj dyniowe purée, wymieszaj, wyrównaj masę w misce. Podziel ją na 4 równe części. Jedną wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część masy ziemniaczano-dyniowej, a także jajko i szczyptę soi. Całość wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na nieduże kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, połóż ją na stolnicy, zrób wgłębienie palcem.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj i gotuj je 1-2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: Purée z dyni zrobisz, piekąc kawałki dyni do miękkości, a potem blendując całość na jednolitą masę.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z dyni, a także recepturę na dyniową zupę.

dynia
dynia

Źródło zdjęcia: canva/Maritha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strefasmaku.net

Zapraszamy na nasz Instagram