Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.
Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.
Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler
CZYTAJ DALEJSłoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią
Składniki:
90 dag ziemniaków
25 dag dyniowego purée
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie klusek śląskich z dynią
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.
Do ziemniaków dodaj dyniowe purée, wymieszaj, wyrównaj masę w misce. Podziel ją na 4 równe części. Jedną wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dodaj wyjętą część masy ziemniaczano-dyniowej, a także jajko i szczyptę soi. Całość wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na nieduże kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, połóż ją na stolnicy, zrób wgłębienie palcem.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj i gotuj je 1-2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówka: Purée z dyni zrobisz, piekąc kawałki dyni do miękkości, a potem blendując całość na jednolitą masę.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z dyni, a także recepturę na dyniową zupę.
dynia
Źródło zdjęcia: canva/Maritha-kitchen
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: strefasmaku.net