Smakosze.pl
dyniowe kluski śląskie

canva/Darius Dzinnik

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

4 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.

Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.

Magda Gessler, karkówka

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

Składniki:

  • 90 dag ziemniaków

  • 25 dag dyniowego purée

  • 1 jajko

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie klusek śląskich z dynią

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Do ziemniaków dodaj dyniowe purée, wymieszaj, wyrównaj masę w misce. Podziel ją na 4 równe części. Jedną wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część masy ziemniaczano-dyniowej, a także jajko i szczyptę soi. Całość wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na nieduże kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, połóż ją na stolnicy, zrób wgłębienie palcem.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj i gotuj je 1-2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: Purée z dyni zrobisz, piekąc kawałki dyni do miękkości, a potem blendując całość na jednolitą masę.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z dyni, a także recepturę na dyniową zupę.

dynia

dynia

Źródło zdjęcia: canva/Maritha-kitchen

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strefasmaku.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >