Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.01.2022 01:00

Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad

Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis
canva/arfo

Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.

Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.

Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.

Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią, lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.

Prosty przepis na zrazy wołowe zawijane

Składniki na 10 zrazów wołowych:

  • 10 plastrów łopatki wołowej

  • 10 łyżeczek musztardy delikatesowej

  • 3 ogórki kiszone

  • 4 cebule czerwone

  • 2 plastry boczku wędzonego

  • łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa

  • łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

  • olej rzepakowy do smażenia

  • nitka do obwiązania mięsa

  • sól, pieprz

Jak zrobić zrazy wołowe?

Każdy plaster mięsa rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie słupki, boczek pokrój w plastry. Każdy kotlet posmaruj łyżeczką musztardy, na środek wyłóż po słupku ogórka, boczku, następnie zawiń w roladkę. Mięso zawiń nitką, aby nie rozeszło się podczas smażenia.

Rolady obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przełóż do garnka z grubym dnem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na tej samej patelni.

Cebulę dodaj do mięsa, wlej 500 ml wrzącej wody, przykryj i duś 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie obróć roladki, ponownie podlej wodą i duś kolejne 20 minut, do miękkości mięsa.

Słoik ogórków kiszonych

Źródło zdjęcia: canva/bit245 Z garnka wyjmij roladki, do wody z cebulką dodaj łyżeczkę mąki, aby powstał gęsty sos. Z mięsa zdejmij nitki i podaj zrazy polane aromatycznym sosem mięsnym z cebulką.