Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad
Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.
Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.
Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.
Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią, lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.
Prosty przepis na zrazy wołowe zawijane
Składniki na 10 zrazów wołowych:
10 plastrów łopatki wołowej
10 łyżeczek musztardy delikatesowej
3 ogórki kiszone
4 cebule czerwone
2 plastry boczku wędzonego
łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
olej rzepakowy do smażenia
nitka do obwiązania mięsa
sól, pieprz
Jak zrobić zrazy wołowe?
Każdy plaster mięsa rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie słupki, boczek pokrój w plastry. Każdy kotlet posmaruj łyżeczką musztardy, na środek wyłóż po słupku ogórka, boczku, następnie zawiń w roladkę. Mięso zawiń nitką, aby nie rozeszło się podczas smażenia.
Rolady obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przełóż do garnka z grubym dnem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na tej samej patelni.
Cebulę dodaj do mięsa, wlej 500 ml wrzącej wody, przykryj i duś 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie obróć roladki, ponownie podlej wodą i duś kolejne 20 minut, do miękkości mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/bit245 Z garnka wyjmij roladki, do wody z cebulką dodaj łyżeczkę mąki, aby powstał gęsty sos. Z mięsa zdejmij nitki i podaj zrazy polane aromatycznym sosem mięsnym z cebulką.