Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
Pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad? Przygotuj kurczaka w złocistej panierce. Mięso kilkukrotnie panierowane w mleku, mące i mieszance aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?
Kurczak jak z KFC posmakuje całej rodzinie. Delikatna, lekko chrupiąca panierka zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Gotowe mięso wygląda i smakuje jak z popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi, jednak jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?
Do przygotowania kurczaka na obiad wykorzystaj ulubione mięso. Mogą to być nóżki, skrzydełka, piersi, filety. Danie podaj z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów. Przygotuj również ulubione sosy i surówkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, świetnie komponuje się z resztą dania.
Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC? Sekretem jest kilkukrotne obtaczanie mięsa w mleku z jajkiem i mące wymieszanej z przyprawami. W panierce nie może zabraknąć soli czosnkowej, cebuli granulowanej i czerwonej papryki. Mięso przed panierowaniem należy moczyć w mieszance mleka i jajka. To prosty trik, dzięki któremu kurczak będzie soczysty i delikatny.
Kurczak w aromatycznej panierce. Idealny na obiad
Składniki:
-
pierś z kurczaka, skrzydełka, filety lub nóżki (według uznania)
-
pół szklanki mleka
-
jajko
-
1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
-
1,5 łyżeczki soli
-
szklanka mąki pszennej
-
łyżeczka soli czosnkowej
-
łyżeczka cebuli granulowanej
-
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Kurczak w grubej panierce. Smakuje jak z KFC
Mleko wymieszaj z jajkiem, wsyp pół łyżeczki i pół łyżeczki pieprzu. Do mieszanki włóż kurczaka i odstaw na 20 minut. Mąkę wsyp do drugiej miski. Dodaj łyżeczkę soli, sól czosnkową, paprykę mieloną, cebulę granulowaną, łyżeczkę pieprzu, dokładnie wymieszaj.
Kurczaka wyjmij z marynaty, obtocz w mące, następnie ponownie zanurz w mleku i obtocz w mące. Czynność powtórz. Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami .
Polecam domowe frytki z ziemniaków lub batatów i sos pomidorowy lub czosnkowy , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
-
Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama