Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
Groch z kapustą jest jedną z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Półmisek z tym specjałem obowiązkowo powinien znaleźć się na świątecznych stole. Nie musisz jednak czekać cały rok na to pyszne danie. Kapustę z grochem możesz przygotować zawsze, kiedy najdzie Cię na nią ochota.
Groch z kapustą jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Poza świątecznym czasem możesz wzbogacić tę potrawę o wędzony boczek lub aromatyczną kiełbasę. Taka kapusta smakuje wyśmienicie podana ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Przepis na tradycyjny groch z kapustą
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
1,5 szklanki grochu (namoczonego poprzedniego dnia)
2 średnie cebule
10 dag masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować groch z kapustą na święta i nie tylko?
Kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Aby groch z kapustą miał intensywny smak, możesz do gotowania dodać także wodę z kiszenia warzywa. Gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
W osobnym garnku ugotuj namoczony uprzednio groch. Pamiętaj, że powinien pozostać on nieco twardy i zachować swój kształt. Nie dopuść do jego rozgotowania.
Cebulę do kapusty z grochem drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Następnie do warzywa dodaj łyżkę mąki. Podsmażaj zawartość patelni jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając składniki.
W dużym garnku wymieszaj ugotowaną kapustę, ugotowany, odsączony groch oraz podsmażoną cebulę. Groch z kapustą dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Potrawa najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć łazanek. Śledź w śmietanie na pewno znajdzie grono zwolenników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety
Złociste kopytka z dodatkiem jesiennego składnika. Tak pysznych i apetycznych jeszcze nie jadłeś
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama