Smakosze.pl
Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

canva/ Julia Aleshina

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem do pizzy, kanapek, burgerów i sałatek. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników, a będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego produktu pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Poznaj przepis na najlepszy sos czosnkowy, idealny do pizzy i wielu innych dań.

Jeśli przygotowujesz domową pizzę i szukasz pomysłu na jeden z najsmaczniejszych sosów do pizzy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Lekki sos, którego bazą jest gęsty jogurt naturalny, ma wyraźny, czosnkowy smak i ziołowy aromat, jest przepyszny.

Biedronka ma nową ofertę promocyjną. Co czeka klientów sieci?

Biedronka ma nową ofertę promocyjną. Co czeka klientów sieci?

CZYTAJ DALEJ

Do sosu czosnkowego zawsze dodaję zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub oregano, ponieważ rewelacyjnie łączą się z resztą składników i podnoszą walory smakowe. Sos robię wyłącznie ze świeżego czosnku, granulowany nie smakuje tak, jak świeże, przeciśnięte przez praskę warzywo.

Jeśli chcesz dodatkowo obniżyć kaloryczność, zrezygnuj z majonezu, a dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Możesz również przygotować sos z domowego majonezu bez dodatku oleju, jest o wiele lżejszy- tu poznasz przepis na fit majonez, jest świetnym dodatkiem do dań, sosów i sałatek.

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

Składniki:

  • mały, gęsty jogurt naturalny

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta ziół prowansalskich

Jak zrobić sos czosnkowy?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj.

Sos przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 15-20 minut, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami, smacznego.

Czosnek na desce

Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >