Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.05.2022 17:36

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy
canva/ Julia Aleshina

Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem do pizzy, kanapek, burgerów i sałatek. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników, a będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego produktu pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Poznaj przepis na najlepszy sos czosnkowy, idealny do pizzy i wielu innych dań.

Jeśli przygotowujesz domową pizzę i szukasz pomysłu na jeden z najsmaczniejszych sosów do pizzy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Lekki sos, którego bazą jest gęsty jogurt naturalny, ma wyraźny, czosnkowy smak i ziołowy aromat, jest przepyszny.

Do sosu czosnkowego zawsze dodaję zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub oregano, ponieważ rewelacyjnie łączą się z resztą składników i podnoszą walory smakowe. Sos robię wyłącznie ze świeżego czosnku, granulowany nie smakuje tak, jak świeże, przeciśnięte przez praskę warzywo.

Jeśli chcesz dodatkowo obniżyć kaloryczność, zrezygnuj z majonezu, a dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Możesz również przygotować sos z domowego majonezu bez dodatku oleju, jest o wiele lżejszy- tu poznasz przepis na fit majonez, jest świetnym dodatkiem do dań, sosów i sałatek.

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

Składniki:

  • mały, gęsty jogurt naturalny

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta ziół prowansalskich

Jak zrobić sos czosnkowy?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj.

Sos przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 15-20 minut, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami, smacznego.

Czosnek na desce

Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com