Smakosze.pl

canva/ Julia Aleshina

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem do pizzy, kanapek, burgerów i sałatek. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników, a będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego produktu pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Poznaj przepis na najlepszy sos czosnkowy, idealny do pizzy i wielu innych dań.

Jeśli przygotowujesz domową pizzę i szukasz pomysłu na jeden z najsmaczniejszych sosów do pizzy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Lekki sos, którego bazą jest gęsty jogurt naturalny, ma wyraźny, czosnkowy smak i ziołowy aromat, jest przepyszny.

Do sosu czosnkowego zawsze dodaję zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub oregano, ponieważ rewelacyjnie łączą się z resztą składników i podnoszą walory smakowe. Sos robię wyłącznie ze świeżego czosnku, granulowany nie smakuje tak, jak świeże, przeciśnięte przez praskę warzywo.

Jeśli chcesz dodatkowo obniżyć kaloryczność, zrezygnuj z majonezu, a dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Możesz również przygotować sos z domowego majonezu bez dodatku oleju, jest o wiele lżejszy- tu poznasz przepis na fit majonez , jest świetnym dodatkiem do dań, sosów i sałatek.

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

Składniki:

  • mały, gęsty jogurt naturalny

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta ziół prowansalskich

Jak zrobić sos czosnkowy?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj.

Sos przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 15-20 minut, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami, smacznego.

Czosnek na desce

Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]