Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent
Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita.
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.
Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości.
Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.
Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc?
Składniki:
-
ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
-
ok. 1,5 l wody
-
3 listki laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
4 jagody jałowca
-
1 łyżeczka cukru
-
60 g soli peklowej
-
4-5 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie szynki
Mięso opłucz. Do garnka wlej wodę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela, jagody jałowca i cukier. Zagotuj, zestaw z ognia.
Dodaj sól peklową, wymieszaj. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dobrze wystudź.
Marynatę wlej do szklanego lub ceramicznego naczynia. Do zimnej marynaty włóż mięso. Przykryj naczynie i wstaw je na 7 dni do lodówki. Każdego dnia raz obróć mięso.
Po tygodniu marynowania szynkę wyjmij z marynaty, osusz papierowymi ręcznikami. Mięso natrzyj majerankiem i papryką. Uformuj je, obwiązując kuchenną nicią lub bawełnianym sznurkiem.
Szynkę włóż do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia, przetnij rękaw i zsuń go z mięsa, by szynka mogła się ładnie przyrumienić.
Wskazówka:
Jeśli nie uda wam się kupić szynki z warstwą tłuszczu, przed pieczeniem mięso możecie obłożyć plasterkami boczku. Również ustrzeże szynkę przed wysuszeniem, a ponadto doda jej niepowtarzalnego smaku.
W naszym serwisie znajdziecie recepturę na szynkę pieczoną w marynacie z musztardy i chrzanu , a także na kruchy i soczysty pieczony schab .
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
-
Budyniowo-jabłkowy placek wprost od siostry Anieli. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
Źródło: doradcasmaku, kuchniaagaty