Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna na Wielkanoc pieczona szynka w marynacie z musztardy i chrzanu. Palce lizać
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.03.2022 01:00

Idealna na Wielkanoc pieczona szynka w marynacie z musztardy i chrzanu. Palce lizać

szynka pieczona
canva/gkrphoto

Przedstawiamy przepis na Idealną na Wielkanoc pieczoną szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Wychodzi smaczna, że palce lizać, a nie ma przy niej dużo pracy. Jest też w pełni naturalna, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Koniecznie przygotujcie ją na święta.

Szynka jest typowym mięsem, serwowanym w czasie Wielkanocy. Szynka wędzona i gotowana dobrze sprawdza się w czasie śniadania, jednak domowa szynka pieczona, będzie idealna na obiad, jak i na śniadanie.

Na obiad podaj szynkę na ciepło, krojoną w grubsze plastry. Możesz do niej przygotować też sos. Natomiast na półmisek zimnych wędlin, będzie doskonała ta sama szynka, tyle że dobrze schłodzona i pokrojona w cienkie plasterki.

Idealna na Wielkanoc pieczona szynka w marynacie

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • 1 łyżka keczupu

  • 2 łyżki oleju

  • garść listków laurowych

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • sól

Przygotowanie pieczonej szynki

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą. Na marynatę musztardę wymieszaj z chrzanem, keczupem i olejem. Dodaj do niej listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.

Do przygotowanej marynaty włóż szynkę, dokładnie posmaruj ją marynatą. Naczynie z mięsem przykryj folią spożywczą, wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Po zamarynowaniu przełóż mięso do brytfanny, obłóż je listkami laurowymi i ziarnami ziela z marynaty.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz mięso ok. 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz szynkę jeszcze ok. 25 minut, by przyrumieniła się jej skórka.

Wskazówka:

Jeśli serwujesz szynkę na ciepło, po wyjęciu z piekarnika pozostaw ją na ok. 15 minut, by zawarte w niej soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kruchy i soczysty schab, a także na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym.

musztarda
musztarda

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram