Jak z łatwością zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Już nigdy nie kupisz go w sklepie
Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.
Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.
Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.
Przepis na domowy ekstrakt waniliowy
Składniki:
-
kilka słoików o pojemności około 120 ml
-
po 3 laski wanilii na każdy słoik
-
wódka
Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
Słoiki umyj i wyparz. Laski wanilii przetnij w taki sposób, aby były widoczne ziarna. Do każdego słoika włóż po trzy laski wanilii, zalej dobrej jakości wódką, ale nie zupełnie do pełna i zakręć.
Słoiki odstaw w suche i chłodne miejsce na 8 tygodni. Co tydzień wstrząśnij energicznie każdym słoikiem, aby składniki dobrze się wymieszały.
Ekstrakt waniliowy dodasz do każdego ciasta- tu poznasz przepis na proste i smaczne ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami , jest doskonałe do kawy w upalne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: tipy.interia.pl