Smakosze.pl Przepisy Jak z łatwością zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Już nigdy nie kupisz go w sklepie
canva/ New Africa studio

Jak z łatwością zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Już nigdy nie kupisz go w sklepie

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.

Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.

Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.

Przepis na domowy ekstrakt waniliowy

Składniki:

  • kilka słoików o pojemności około 120 ml

  • po 3 laski wanilii na każdy słoik

  • wódka

Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?

Słoiki umyj i wyparz. Laski wanilii przetnij w taki sposób, aby były widoczne ziarna. Do każdego słoika włóż po trzy laski wanilii, zalej dobrej jakości wódką, ale nie zupełnie do pełna i zakręć.

Słoiki odstaw w suche i chłodne miejsce na 8 tygodni. Co tydzień wstrząśnij energicznie każdym słoikiem, aby składniki dobrze się wymieszały.

Ekstrakt waniliowy dodasz do każdego ciasta- tu poznasz przepis na proste i smaczne ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami , jest doskonałe do kawy w upalne dni.

Laski i kwiat wanilii
canva/ Anna Subbotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tipy.interia.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy