Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?
Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.
Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.
Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Poznaj trik szefów kuchni
Sekretem idealnych jajek sadzonych jest oliwa z oliwek, dzięki której jajka wyglądają bardzo apetycznie i mają idealnie ścięte z lekko chrupiącymi brzegami.
Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz dużą ilość oliwy z oliwek, najlepiej, aby jej temperatura nie przekraczała 60 stopni C i wbijesz na nią jajka, aby dosłownie ugotowały się w oliwie.
Jajka klasycznie oprósz solą i pieprzem i sadź je przez kilka minut, do osiągnięcia doskonałej konsystencji, czyli ścięte białko i płynne, rozlewające się po przekrojeniu żółtko, smacznego.
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Jajka sadzone, po benedyktyńsku, jajecznica i wiele innych potraw z jajek będą najsmaczniejsze, kiedy do przygotowania potrawy wykorzystasz świeże jajka. Świeżość produktów sprawdzisz w bardzo prosty sposób- wystarczy, że każde jajko zanurzysz w szklance z zimną wodą.
Jajka, które mają od 1 do 9 dni opadną na dno. Jajka, które mają od 10 do 12 dni również opadną, jednak w pozycji pionowej. Starsze jajka, które mają przynajmniej 16 dni będą unosić się na powierzchni wody.
Źródło zdjęcia: canva/Surachet99 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Danie na każdą okazje
-
Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny
Źródło: gotowanie.onet.pl