Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów
Ogórki małosolne stanowią sezonowy rarytas, któremu wielu smakoszy nie może się oprzeć. Choć jest prosty w przygotowaniu, są błędy, które mogą sprawić, że się nie uda. Jedną z częstych wpadek jest używanie nieodpowiedniej soli. Podpowiadamy, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę.
Dobre ogórki małosolne są lekko słone, delikatnie kwaśne i przede wszystkim chrupiące. By przygotować je w domu, nie potrzebujecie wiele — jedynie warzyw i kilku przypraw. Radzimy jak uniknąć popularnych wpadek.
Czego należy unikać, przyrządzając ogórki małosolne?
Rarytas się nie uda, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ogórki. Wystrzegajmy się tych o regularnym intensywnie zielonym zabarwieniu. Istnieje spora szansa, że do ich wyprodukowania wykorzystano sporą ilość nawozu, co utrudni ich ukiszenie.
Istotny jest też dobór wody. Zwykła kranówka może być chlorowana i warto ją odstawić na kilka godzin przed zastosowaniem, by chlor odparował. Jego dodatek negatywnie wpływa na bakterie przeprowadzające proces fermentacji.
Ostatnim kluczowym składnikiem jest sól. Konieczne jest nie tylko odpowiednie sporządzenie solanki, ale też zastosowanie odpowiedniego typu soli. Do tego wyrobu sprawdzi się sól warzona jodowana. Wystarczy jedna łyżka na każdy litr zalewy.
Co przyda się do przygotowania ogórków małosolnych?
Oprócz dobrej jakość solanki i świeżych ogórków gruntowych niezbędne będą też przyprawy, przede wszystkim czosnek, chrzan i koper. Warto również wzbogacić rarytas o gorczycę, liście dębu czy wiśni. Ilość tych dodatków nie może jednak być zbyt duża, by ogórki małosolne nie nabrały goryczki.
Ważne będą także naczynia, w których zamkniemy warzywa. Jeśli decydujemy się na słoiki, nie mogą one być uszkodzone. Pokrywki powinny być też pozbawione rdzy. Przed ułożeniem ogórków, wyparzcie je i dokładnie osuszcie.
Jeśli chcecie, możecie również wypróbować recepturę na ogórki małosolne przyrządzane bez zalewy — jest niemalże ekspresowa. Na naszej stronie znajdziecie też patent na smakowite ogórki kiszone z 1895 roku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
-
Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału
-
Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: beszamel.se, newsy.gotujmy