Smakosze.pl
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?

canva/Rumo

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie?

Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na proste ogórki małosolne z woreczka

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 5 ząbków czosnku

  • 8 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 2 baldachy kopru

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie ogórki małosolne z woreczka:

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalewamy warzywa zimną wodą i odstawiamy je na godzinę. Zlewamy wodę i osuszamy ogórki. Odcinamy im końcówki. Patent sprawi, że sól szybciej „wejdzie” do środka.

Na koniec wkładamy ogórki do woreczka — najlepiej takiego wykonane z grubszego plastiku i wyposażonego w strunę. Chrzan oraz czosnek obieramy, a następnie kroimy je w plasterki. Dodajemy je do ogórków wraz z koprem i gorczycą. Woreczek zamykamy, jednocześnie usuwając nadmiar powietrza z jego wnętrza.

Potrząsamy energicznie zawartością i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przenosimy wyrób na blat kuchenny na kolejne 20 godzin. Ogórki małosolne są już gotowe. Będą zdatne do spożycia przez kolejne 3 dni.

Po inne przepisy na smakowite przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić rzodkiewkę z patelni. Ten natomiast zdradza sekret udanej kiszonki koreańskiej, czyli kimchi.

Ogórki małosolne są znakomite

canva/Pretti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >