Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie?
Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.
Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu
CZYTAJ DALEJPrzepis na proste ogórki małosolne z woreczka
Składniki:
1 kg niedużych ogórków gruntowych
5 ząbków czosnku
8 cm kawałek korzenia chrzanu
2 baldachy kopru
1 łyżka ziaren gorczycy
2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie ogórki małosolne z woreczka:
Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalewamy warzywa zimną wodą i odstawiamy je na godzinę. Zlewamy wodę i osuszamy ogórki. Odcinamy im końcówki. Patent sprawi, że sól szybciej „wejdzie” do środka.
Na koniec wkładamy ogórki do woreczka — najlepiej takiego wykonane z grubszego plastiku i wyposażonego w strunę. Chrzan oraz czosnek obieramy, a następnie kroimy je w plasterki. Dodajemy je do ogórków wraz z koprem i gorczycą. Woreczek zamykamy, jednocześnie usuwając nadmiar powietrza z jego wnętrza.
Potrząsamy energicznie zawartością i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przenosimy wyrób na blat kuchenny na kolejne 20 godzin. Ogórki małosolne są już gotowe. Będą zdatne do spożycia przez kolejne 3 dni.
Po inne przepisy na smakowite przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić rzodkiewkę z patelni. Ten natomiast zdradza sekret udanej kiszonki koreańskiej, czyli kimchi.
canva/Pretti
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: kulinarneprzeboje