Smakosze.pl
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?

canva/Rumo

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie?

Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na proste ogórki małosolne z woreczka

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 5 ząbków czosnku

  • 8 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 2 baldachy kopru

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie ogórki małosolne z woreczka:

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalewamy warzywa zimną wodą i odstawiamy je na godzinę. Zlewamy wodę i osuszamy ogórki. Odcinamy im końcówki. Patent sprawi, że sól szybciej „wejdzie” do środka.

Na koniec wkładamy ogórki do woreczka — najlepiej takiego wykonane z grubszego plastiku i wyposażonego w strunę. Chrzan oraz czosnek obieramy, a następnie kroimy je w plasterki. Dodajemy je do ogórków wraz z koprem i gorczycą. Woreczek zamykamy, jednocześnie usuwając nadmiar powietrza z jego wnętrza.

Potrząsamy energicznie zawartością i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przenosimy wyrób na blat kuchenny na kolejne 20 godzin. Ogórki małosolne są już gotowe. Będą zdatne do spożycia przez kolejne 3 dni.

Po inne przepisy na smakowite przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić rzodkiewkę z patelni. Ten natomiast zdradza sekret udanej kiszonki koreańskiej, czyli kimchi.

Ogórki małosolne są znakomite

canva/Pretti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >