Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?
canva/Rumo

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie?

Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.

Przepis na proste ogórki małosolne z woreczka

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 5 ząbków czosnku

  • 8 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 2 baldachy kopru

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie ogórki małosolne z woreczka:

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalewamy warzywa zimną wodą i odstawiamy je na godzinę. Zlewamy wodę i osuszamy ogórki. Odcinamy im końcówki. Patent sprawi, że sól szybciej „wejdzie” do środka.

Na koniec wkładamy ogórki do woreczka — najlepiej takiego wykonane z grubszego plastiku i wyposażonego w strunę. Chrzan oraz czosnek obieramy, a następnie kroimy je w plasterki. Dodajemy je do ogórków wraz z koprem i gorczycą. Woreczek zamykamy, jednocześnie usuwając nadmiar powietrza z jego wnętrza.

Potrząsamy energicznie zawartością i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przenosimy wyrób na blat kuchenny na kolejne 20 godzin. Ogórki małosolne są już gotowe. Będą zdatne do spożycia przez kolejne 3 dni.

Po inne przepisy na smakowite przekąski zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić rzodkiewkę z patelni. Ten natomiast zdradza sekret udanej kiszonki koreańskiej, czyli kimchi.

Ogórki małosolne są znakomite
canva/Pretti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje