Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, miękka kapusta i domowy sos to rewelacyjne połączenie, które za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków?
Gołąbki są prostym daniem, wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone wcześniej liście kapusty i upiec lub ugotować. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zwykle podaję z ugotowanymi ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, wszyscy są zachwyceni.
Jeśli nie przepadasz za klasycznym parzeniem liści kapusty, możesz przygotować je w inny sposób- liście włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc. Po około 4 minutach podgrzewania liście kapusty będą miękkie i jędrne, idealne do zawijania farszu do gołąbków.
Do farszu do gołąbków dodaj również zioła. Osobiście polecam suszony majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Zioła podkreślają smak i ryżu i mięsa, przez co gołąbki będą przepyszne i bardzo aromatyczne. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to danie, które wychodzi idealnie za każdym razem.
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Zawsze pamiętaj o odpowiednim ugotowaniu ryżu, inaczej farsz się rozpadnie
Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i przyprawy. Najlepszy farsz do gołąbków otrzymamy, kiedy wcześniej ugotujemy ryż al'dente.
Ryż ugotujmy wcześniej w osolonej wodzie, jednak skróćmy czas gotowania. Ziarna muszą być lekko twardawe, zbyt miękki i rozgotowany ryż sprawi, że farsz się rozpadnie . Ryż po ugotowaniu musi być dokładnie odcedzony z nadmiaru wody.
Jak gotować i z czym podawać gołąbki?
Gołąbki możemy przygotować na kilka sposobów. Możemy poukładać je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec przez godzinę w 180 stopniach C. Możemy je również ugotować na parze.
Jeśli zostały nam większe liście kapusty, wyłóżmy nimi duży garnek, włóżmy do środka gołąbki, zalejmy wodą lub bulionem i gotujmy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a farsz aromatyczny i smaczny. Do gołąbków przygotujmy domowy sos pomidorowy lub pieczarkowy , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp