Smakosze.pl
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wyjaśniamy krok po kroku. Wystarczy 1 trik

canva/SilviaJansen

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

7 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Doświadczone kucharki dodają do startych ziemniaków naturalną skrobię, dzięki której placki są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale i doskonale chrupiące, cała rodzina będzie zachwycona.

Placki ziemniaczane to pomysł na szybki i tani obiad. Niektórzy do startych ziemniaków dodają sporą ilość mąki pszennej, inni dodają mąkę ziemniaczaną. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Okazuje się, że nie ilość i rodzaj mąki są najważniejsze. Najważniejsza jest naturalna skrobia.

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

CZYTAJ DALEJ

Po starciu ziemniaków wytrąca się woda i skrobia, która doskonale zagęści masę ziemniaczaną i sprawi, że placki będą doskonale chrupiące. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Dodaj skrobię do reszty składników i smaż na rozgrzanym oleju, to sekret doświadczonych kucharek.

Do masy na placki ziemniaczane dodaj również jajko, startą na tarce cebulę, sól, pieprz. Placki możesz wzbogacić również o kilka ząbków czosnku i suszony majeranek. Chrupiące placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub gulaszem, czy sosem, będą bardziej treściwe.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Sekret tkwi w dodatku naturalnej skrobi ziemniaczanej

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż je na gęste sito, aby oddały nadmiar wody, dociskaj ziemniaki łyżką. Suche ziemniaki przełóż do drugiej miski, zbierz również łyżką skrobię, która wytrąciła się z wody po odsączeniu ziemniaków.

Skrobię dodaj do startych ziemniaków i reszty dodatków, wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Dodatek naturalnej skrobi sprawi, że placki będą doskonale chrupiące i smaczne, błyskawicznie znikną z talerzy.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Ciemnienie ziemniaków po starciu jest zupełnie naturalnym procesem, dlatego też placki należy smażyć bezpośrednio po obraniu, starciu i odciśnięciu warzyw.

Jeśli jednak chcesz przygotować ziemniaki nieco wcześniej, do odciśniętych już warzyw dodaj łyżkę kwaśnej śmietany lub kilka kropel cytryny i wymieszaj. To prosty trik, dzięki któremu placki nie będą ciemne.

Chrupiące placki ziemniaczane smakują wyśmienicie podane np. z gulaszem węgierskim lub sosem pieczarkowym, smacznego.

Chrupiące placki ziemiaczane

canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >