Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych
Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Nie indyk, nie gotowe mięso mielone kupione w sklepie. Babcia Henia do kotletów mielonych dodaje karkówkę wieprzową, dzięki której kotlety są niezwykle soczyste i delikatne.
Kotlety mielone to pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Podane z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką smakują wyśmienicie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były idealne.
Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Karkówka wieprzowa. Babcia Henia wyrabia zmielone mięso z resztą dodatków, obtacza je w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety wymagają odpowiedniego smażenia, inaczej nie będą miały chrupiącej skórki, a ta jest rewelacyjna w połączeniu z soczystym środkiem.
Do mięsa zmielonego na kotlety mielone dodajmy również niewielką ilość wody, mniej więcej 1/3 szklanki. Karkówka wyrabiana z wodą będzie jeszcze bardziej soczysta i delikatna, przez co kotlety będą najsmaczniejsze. Nie zapominajmy również o dodatkach i przyprawach, polecam suszony majeranek, który doda wspaniałego aromatu.
Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Zapomnij o gotowym mięsie mielonym
Kotlety mielone będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je z karkówki wieprzowej. Karkówka jest mięsem z przerostami tłuszczu, dzięki któremu kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i delikatne.
Pół kilograma karkówki zmielmy w maszynce do mięsa, następnie wyrabiajmy je z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajmy startą na tarce cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku, majeranek, sól, pieprz i obtoczmy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety będą wyśmienite i każdy będzie prosił o dokładkę.
Jak i na czym smażyć kotlety mielone?
Kotlety możemy smażyć na oleju, na smalcu, na maśle klarowanym. Osobiście polecam ostatni rodzaj tłuszczu, który nadaje delikatnego, maślanego posmaku. Kotlety smażmy partiami, aby nie stykały się na patelni.
Jeśli kotlety będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić i wtedy nie będą miały chrupiącej skórki. Kotlety smażymy przez około 15 minut na średnim ogniu, nie dolewajmy tłuszczu, kiedy kotlety będą na patelni, ponieważ wyjdą tłuste i niesmaczne. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany.
Kotlety mielone podajmy z domowymi burakami z chrzanem, mizerią lub ogórkami kiszonymi, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: