Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.
Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu . Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.
Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym , dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.
Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem , będą przepyszne.
Przepis na prażoną cebulkę
Składniki:
-
3 cebule białe
-
łyżeczka cukru
-
łyżeczka soli
-
4 łyżki mąki
-
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić prażoną cebulkę?
Cebule obierz ze skóry i posiekaj w krążki, przełóż do miski, wysp mąkę, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulkę tak, aby równomiernie smażyła sią na tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Gdy już cebula będzie miękka i zmieni kolor na złoty, przełóż ją łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby oddała nadmiar tłuszczu. Cebulę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, tak przygotowana zachowa świeżość przez 2 tygodnie.