Burgery wołowe z serem. Przepis krok po kroku
Burgery wołowe z serem w środku to pomysł na wyśmienite danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Smażone na patelni grillowej mięso jest idealnie usmażone, a podane z świeżą bułką, musztardą, ketchupem i warzywami tworzy fenomenalne połączenie. Poznaj przepis na burgery wołowe z serem.
Do burgerów możesz wykorzystać wołowinę mieloną, jednak najsmaczniejsze kotlety uzyskasz z samodzielnie mielonego mięsa wołowego bez kości, np. z polędwicy, pręgi, ligawy. Mięso zmiel dwukrotnie, następnie spulchnij je, wyrabiając ręcznie z dodatkiem oliwy z oliwek, w ten sposób otrzymasz idealne mięso.
Kotlety przygotuj w nieco inny sposób: ważne są tutaj zioła, sos sojowy i starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszaj z wołowiną i uformuj kotlety, które usmaż następnie na patelni grillowej. Ser w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, a kotlety będą przepyszne i miękkie.
Burgery wołowe przygotuj z warzywami i ulubionymi sosami, moja propozycja to sałata, ogórek, pomidor, cebula, musztarda i ketchup, czyli tradycyjny przepis, który wychodzi za każdym razem. Do burgerów przygotuj pieczone frytki z batatów, idealnie uzupełniają całe danie.
Z wołowiny zrobisz również wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steka z antrykotu z masłem ziołowym, będziesz zachwycony jest smakiem.
Przepis na burgery wołowe z serem
Składniki na 4 kotlety wołowe:
700 g wołowiny bez kości
200 g startego sera żółtego
1,2 łyżeczki oliwy z oliwek
jajko
łyżeczka sosu sojowego
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
po łyżeczce: bazylii, oregano, natka pietruszki
pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
4 bułki pszenne duże
pomidor malinowy
cebula
rukola lub sałata
2 ogórki konserwowe
musztarda
ketchup
Jak zrobić burgery wołowe z serem?
Wołowinę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, wlej 1,5 łyżeczki oliwy i wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, dodaj je do mięsa mielonego, wsyp oregano, bazylię i pietruszkę, wbij jajko, wlej sos sojowy, ponownie wyrabiaj ręcznie.
Do mięsa dodaj starty ser, ponownie wymieszaj, następnie uformuj 4 kotlety i smaż je na patelni grillowej z odrobiną oleju lub oliwy po 5 minut na każdą stronę, odstaw. Bułki przekrój na pół, podpiecz je delikatnie na rozgrzanej patelni, pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka.
Źródło zdjęcia: canva/merc67 Spód bułki wysmaruj ketchupem, połóż kotlety, przykryj je sałatą lub rukolą, połóż plaster pomidora, 2 plastry ogórka, cebulę, górę bułki wysmaruj musztardą i połóż na burgerze. Smacznego.