Jak zrobić wielkanocną paschę? Mamy niezawodny przepis
Pascha stanowi najbardziej tradycyjny wielkanocny deser, który zwykle przygotowywany jest jedynie raz do roku w czasie tych świąt. Dzisiaj prezentujemy niezawodny przepis, dzięki któremu każdy może z łatwością wykonać paschę. Niżej wyjaśniamy krok po kroku wszystkie tajniki.
Pascha może zostać przygotowana na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Tym razem zajmiemy się wersją na gorąco, która znacznie lepiej zachowuje swój kształt i jest częściej wybierana przez Polaków.
Przepis na wielkanocną paschę
Składniki:
-
500 g twarogu sernikowego
-
3 żółtka
-
125 ml śmietany 30%
-
pół kostki masła
-
100 g cukru pudru
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
Bakalie i suszone owoce, ilość wedle uznania
Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki na 30 minut, aby nabrały temperatury pokojowej. Do misy robota kuchennego dodaj żółtka z cukrem i zacznij ucierać je na gładką i puszystą masę.
Następnie dodaj do niej śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do całkowitego połączenia. Przelej masę do rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje.
Bakalie i suszone owoce pokrój na niewielkie kawałki. Do misy robota kuchennego dodaj twaróg i masło. Wymieszaj, aż się połączą i wlej ostudzoną masę jajeczną. Dodaj bakalie i ponownie zamieszaj.
Masę przełóż do sitka wyłożonego czystą ściereczką, obciąż ją talerzykiem i wstaw paschę do lodówki na 24 godziny. Gotowy deser udekoruj bakaliami i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/shoot_nik, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
-
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: akademiasmaku; wikipedia