Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić wielkanocną paschę? Mamy niezawodny przepis
canva/elena_hramowa

Jak zrobić wielkanocną paschę? Mamy niezawodny przepis

30 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pascha stanowi najbardziej tradycyjny wielkanocny deser, który zwykle przygotowywany jest jedynie raz do roku w czasie tych świąt. Dzisiaj prezentujemy niezawodny przepis, dzięki któremu każdy może z łatwością wykonać paschę. Niżej wyjaśniamy krok po kroku wszystkie tajniki.

Pascha może zostać przygotowana na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Tym razem zajmiemy się wersją na gorąco, która znacznie lepiej zachowuje swój kształt i jest częściej wybierana przez Polaków.

Przepis na wielkanocną paschę

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego

  • 3 żółtka

  • 125 ml śmietany 30%

  • pół kostki masła

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Bakalie i suszone owoce, ilość wedle uznania

Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki na 30 minut, aby nabrały temperatury pokojowej. Do misy robota kuchennego dodaj żółtka z cukrem i zacznij ucierać je na gładką i puszystą masę.

Następnie dodaj do niej śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj do całkowitego połączenia. Przelej masę do rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje.

Bakalie i suszone owoce pokrój na niewielkie kawałki. Do misy robota kuchennego dodaj twaróg i masło. Wymieszaj, aż się połączą i wlej ostudzoną masę jajeczną. Dodaj bakalie i ponownie zamieszaj.

Masę przełóż do sitka wyłożonego czystą ściereczką, obciąż ją talerzykiem i wstaw paschę do lodówki na 24 godziny. Gotowy deser udekoruj bakaliami i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Pascha

Źródło zdjęcia: canva/shoot_nik, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku; wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy