Smakosze.pl Porady Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?
canva/PeteerS

Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?

23 września 2021

Omlet to pyszna propozycja śniadaniowa, którą przygotować można zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Niezależnie od wybranego wariantu, powinien być wyrośnięty i puszysty. Podpowiemy wam, jak osiągnąć taki efekt bez użycia mąki.

Pomijając mąkę w swoim omlecie, sprawicie, że wasze danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Rzucicie sobie jednocześnie wyzwanie, gdyż dodatek mąki niemal gwarantuje, że ciasto na omlet po usmażeniu jest puszyste. Spokojnie jednak — znamy triki, które pomogą wam stworzyć pyszne danie i w tym przypadku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Triki, które pomogą usmażyć puszysty omlet bez mąki

Omlet bez mąki przygotować można na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dokładne zmiksowanie jaja z odrobiną soli i usmażenie. Najlepiej jest mieszać widelcem, wykonując energiczne, koliste ruchy. Pomogą one napowietrzyć masę , dzięki czemu po usmażeniu zyska ona na objętości.

Wariant drugi jest nieco bardziej pracochłonny , ale równie skuteczny. Polega na rozdzieleniu żółtek od białek i ubiciu piany z tych drugich. Dodatek lekkiej jak chmurka białkowej masy również pomaga nadać omletowi puszystości .

Poprawne ubicie piany wymaga jednak nieco wprawy. Należy bowiem dokładnie oddzielić żółtka od białek — nawet niewielka ilość żółtka może uniemożliwić osiągnięcie sztywności, przy której bez wahania obrócimy miskę do góry dnem, bo wiemy, że piana zostanie w naczyniu .

Gotową pianę trzeba umiejętnie połączyć z żółtkiem , uprzednio rozbełtanym widelcem, podobnie jak w pierwszym wariancie przygotowania. N iedelikatne postępowanie może naruszyć strukturę piany , a w konsekwencji omlet — mimo naszych starań — nie będzie puszysty.

Mamy nadzieję, że te proste triki pomogą wam udoskonalić swój sposób serwowania omletu . Zachęcamy do spróbowania pysznego bezmącznego omletu według przepisu Roberta Makłowicza . Pyszną śniadaniową opcją będą też jaja w pomidorach . Koniecznie je wypróbujcie.

omlet
omlet

Źródło zdjęcia: canva/Klaus Nielsen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy