Jajka w pomidorach
Canva.com

Idealne na śniadanie jajka w pomidorach - najszybszy przepis

Lubimy aromatyczne i sycące śniadania, które dają nam energii na cały dzień. Jajka, to już swojego rodzaju klasyka śniadaniowa. Często serwowane w postaci omletu, jajecznicy bądź gotowane na twardo i serwowane do kanapki. Spotykane z różnymi dodatkami – omlet podawany z szynką i serem, jajecznica z pomidorami i pieczarkami, a gotowane zestawiane z sałatą i szczypiorkiem. Polacy kochają jajka pod każda postacią. Możemy również spotkać je podawane do obiadu pod postacią sadzonych z młodymi ziemniaczkami lub wrzuconych do barszczu białego lub żurku.

Śledząc naszą miłość do tego uniwersalnego produktu, nie dziwimy się, że coraz częściej korzystamy z dobrodziejstw innych tradycji kulinarnych. Tym razem świat gastronomiczny zainteresował się szakuszką, czyli izraelską potrawą składającą się z pomidorów, papryki oraz, oczywiście, jajek. Sposób jej przygotowania jest absolutnie wyjątkowy na naszym rodzimym rynku, dlatego też coraz więcej osób stara się spopularyzować tę potrawę w swoich domach. Kolejne restauracje wprowadzają ja do swojego menu, szczególnie tego, proponowanego na śniadania i lunche. Dzisiaj postaramy się przybliżyć Wam te potrawę i przedstawimy przepis skomponowany przez samą Anię Starmach.

Pochodzenie szakuszki

Odnośnie pochodzenia szakuszki powstało kilka teorii. Historycy kulinarni do tej pory nie mogą zgodzić się, co do jednej linii historycznej dla tej potrawy. Pierwsza hipoteza stwierdza, że pochodzi ona z Izraela, a jej twórcami są żołnierze, którzy przygotowywali ją podczas długich wypraw. Jednak część źródeł twierdzi, że pochodzi ona z Tunezji, a dosłowne tłumaczenie nazwy to „wielki bałagan”. I to by się zgadzało, gdyż szakuszka prezentuje się na patelni właśnie jak wielki bałagan do którego ktoś wpił jajka. Ta wersja jest najbardziej prawdopodobna ale mało popularna, gdyż większości społeczeństwa jajka w pomidorach kojarzą się tylko z Izraelem. A trafiły tam dzięki tunezyjskim Żydom, którzy spopularyzowali tę potrawę w swojej ojczyźnie.

Inni badacze twierdzą, że korzeni tej potrawy należy szukać aż w Imperium Osmańskim, gdyż jest znana podobna potrawa do szakuszki, tylko zamiast jajek, używało się mięsa mielonego. Według tej historii, mięsne danie z czasem miało ewoluować w wersję wegetariańską. Mimo wszystko, z całą pewnością, można stwierdzić, że jajka w pomidorach pochodzą z północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, a głównymi propagatorami i mistrzami w ich przyrządzaniu, są Izraelczycy.

Ze względu na swoja bogatą i zawiłą historie, nie istnieje jeden przepis na przygotowanie jajek gotowanych w pomidorach. Każdy kraj w którym pojawiało się to danie, tworzył własne wersje poprzez dodanie regionalnych przypraw i ulubionych warzyw. Tak więc mamy opcję z mięsem, mieszanką serów, ziemniakami, a nawet z cukinią bądź karczochami. Najbardziej podstawowa wersja zawiera paprykę, cebulę, czosnek oraz jajka gotowane w pomidorowym sosie, doprawione kuminem, chilli i gałką muszkatołową. Ania Starmach podzieliła się z fanami przepisem właśnie na tę najbardziej tradycyjna i prosta wersję, tak, aby każdy mógł są udoskonalić według własnych smaków.

Przepis na jajka w pomidorach według Ani Starmach

Aby przygotować tę potrawę musisz zaopatrzyć się w:

4 jajka
6 pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
słodka papryka
ostra papryka
natka pietruszki
sól, pieprz

W sezonie letnim najlepiej skorzystać ze świeżych pomidorów. Wtedy przed przystąpieniem do gotowania musisz je sparzyć wrzątkiem i dokładnie obrać ze skórki, oraz usunąć gniazda nasienne. Jeśli wykorzystasz pomidory z puszki, to ten etap z automatu omijasz. Warzywa pokrój w drobną kostkę, tak samo jak czosnek oraz cebulę.

Podsmaż wszystko na patelni, doprawiając dwiema odmianami papryk oraz solą i pieprzem. Duś wszystkie składniki na małym ogniu przez około 10 minut, aby woda z pomidorów w większości wyparowała a sos stał się gęstszy. Po tym czasie, zrób łyżką 4 wgłębienia w warzywnej mieszance, do których, pojedynczo wbijaj jajka. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i duś nie więcej niż 5 minut. Białko powinno być ścięte, natomiast żółto musi pozostać płynne.

Potrawę podawaj jeszcze ciepłą prosto z patelni. Do jedzenia używaj grzanek lub bagietek. Możesz również delikatnie, szeroką łyżką, przełożyć jajka z pomidorami na talerze. Do smaku i dekoracji posyp wszystko siekaną natką świeżej pietruszki.

Następny artykuł