Pierogi z kaszą według przepisu Ewy Wachowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i serem to pyszne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu fanom zawijanego ciasta z farszem. Receptura Ewy Wachowicz sprawi, że pokochacie ten smak i już nie wrócicie do tradycyjnych wersji tej potrawy.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
Składniki na farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
250 g sera białego
1 jajko
1 cebula
1 łyżka świeżej mięty
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwę lud olej, podsmażamy posiekaną cebulę. W misce rozdrabniamy biały ser i dodajemy cebulę. Mieszamy, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy je do farszu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Łączymy składniki, na końcu dodając posiekaną miętę.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarniamy mąkę do środka. Gdy na powstaną „kluski”, ponownie robimy dołeczek i wbijamy jajo.
Delikatnie łączymy wszystko nożem i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm, podsypując mąką. Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na nie farsz i starannie lepimy pierożki, doklejając dobrze brzegi.
Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, jeszcze przez minutę trzymamy je na gazie, a następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub z podsmażoną cebulką.
Polecamy również inne receptury na nietuzinkowe pierogi. Wypróbujcie te z farszem z białej kapusty i twarogu oraz grzybowe — ze złocistymi kurkami.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz