Smakosze.pl
Robert Makłowicz wie czym jest dobry omlet

TRICOLORS/East News; Canva / Dumitru Robert

Wyjątkowy patent Makłowicza na omlet po francusku

15 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity omlet niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takowy specjał. Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą. Za sprawą pieczarek danie smakuje jeszcze wyborniej.

Nie da się ukryć, że omlet kojarzy nam się głównie z prostotą przygotowania. W istocie smakowity specjał można przyrządzić bez dużego nakładu pracy. Oczywiście warto użyć składników, które wzajemnie będą podkręcały swój smak. Okazuje się, że Robert Makłowicz stawia na popularne grzyby.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Robert Makłowicz wie jaki powinien być idealny omlet

Bez wątpienia omlet jest jedną z najpyszniejszych propozycji kulinarnych. Niektórzy mogliby zajadać go nieustannie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na omlet z dodatkiem wyśmienitych warzyw.

Dziś sięgniemy po recepturę, którą podzielił się sam Robert Makłowicz. Słynny dziennikarz zna się na kuchni jak mało kto. Jego omlet sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

W każdym kraju omlet przygotowuje się odrobinę inaczej. Warto zauważyć, że danie znano już w starożytnym Rzymie. Nie jest zatem zaskoczeniem, że jajeczny placek wciąż wprawia nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Omlet będzie jeszcze lepszy, jeśli zagoszczą w nim pieczarki. Jakich składników potrzebujemy, by go przygotować?

Projekt bez tytułu (7)

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

CZYTAJ DALEJ
  • 3 jajka

  • 15 g masła

  • 100 g pieczarek

  • pęczek szczypiorku

  • sól

  • pieprz

Niezawodny przepis na omlet z pieczarkami

Przepis na omlet z dodatkiem popularnych grzybów jest banalnie prosty. Nie trzeba mieć takiego kunsztu kulinarnego jak Robert Makłowicz, aby przygotować go bez najmniejszych problemów.

Na początku pieczarki kroimy na plasterki. Szczypiorek bardzo drobno siekamy. 10 g masła podgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią, wzbogacamy je o szczypiorek.

Omlet z pieczarkami smakuje obłędnie

Omlet z pieczarkami smakuje obłędnie

(Canva / vm2002)

Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, wówczas nie zaszkodzi do pieczarek i szczypiorku dodać rozdrobniony ząbek czosnku. Podsmażone dodatki zdejmujemy z ognia i bierzemy się za główny składnik omletu. Rzecz jasna mowa o jajkach.

Jajka rozbijamy do miski. Energicznie mieszamy je z solą i pieprzem. Oczywiście możemy również dodać inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Nie zaszkodzi również wzbogacić masy jajecznej o odrobinę mleka.

Pozostałą część masła rozpuszczamy na patelni. Wylewamy na nie masę jajeczną. Kiedy jej dół już się zetnie, wysypujemy na nią pieczarki. Omlet ostrożnie, lecz pewnie przewracamy na drugą stronę. Gdy będzie rumiany z obu stron, wówczas jest już gotowy. Warto wiedzieć, jaki dodatek do rosołu nie jest darzony przez Roberta Makłowicza aprobatą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >