Wyjątkowy patent Makłowicza na omlet po francusku
Smakowity omlet niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takowy specjał. Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą. Za sprawą pieczarek danie smakuje jeszcze wyborniej.
Nie da się ukryć, że omlet kojarzy nam się głównie z prostotą przygotowania. W istocie smakowity specjał można przyrządzić bez dużego nakładu pracy. Oczywiście warto użyć składników, które wzajemnie będą podkręcały swój smak. Okazuje się, że Robert Makłowicz stawia na popularne grzyby.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Robert Makłowicz wie jaki powinien być idealny omlet
Bez wątpienia omlet jest jedną z najpyszniejszych propozycji kulinarnych. Niektórzy mogliby zajadać go nieustannie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na omlet z dodatkiem wyśmienitych warzyw.
Dziś sięgniemy po recepturę, którą podzielił się sam Robert Makłowicz. Słynny dziennikarz zna się na kuchni jak mało kto. Jego omlet sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Efekt na długo pozostaje w pamięci.
W każdym kraju omlet przygotowuje się odrobinę inaczej. Warto zauważyć, że danie znano już w starożytnym Rzymie. Nie jest zatem zaskoczeniem, że jajeczny placek wciąż wprawia nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Omlet będzie jeszcze lepszy, jeśli zagoszczą w nim pieczarki. Jakich składników potrzebujemy, by go przygotować?
3 jajka
15 g masła
100 g pieczarek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Niezawodny przepis na omlet z pieczarkami
Przepis na omlet z dodatkiem popularnych grzybów jest banalnie prosty. Nie trzeba mieć takiego kunsztu kulinarnego jak Robert Makłowicz, aby przygotować go bez najmniejszych problemów.
Na początku pieczarki kroimy na plasterki. Szczypiorek bardzo drobno siekamy. 10 g masła podgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią, wzbogacamy je o szczypiorek.
(Canva / vm2002)
Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, wówczas nie zaszkodzi do pieczarek i szczypiorku dodać rozdrobniony ząbek czosnku. Podsmażone dodatki zdejmujemy z ognia i bierzemy się za główny składnik omletu. Rzecz jasna mowa o jajkach.
Jajka rozbijamy do miski. Energicznie mieszamy je z solą i pieprzem. Oczywiście możemy również dodać inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Nie zaszkodzi również wzbogacić masy jajecznej o odrobinę mleka.
Pozostałą część masła rozpuszczamy na patelni. Wylewamy na nie masę jajeczną. Kiedy jej dół już się zetnie, wysypujemy na nią pieczarki. Omlet ostrożnie, lecz pewnie przewracamy na drugą stronę. Gdy będzie rumiany z obu stron, wówczas jest już gotowy. Warto wiedzieć, jaki dodatek do rosołu nie jest darzony przez Roberta Makłowicza aprobatą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2