Smakosze.pl Porady Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
canva/Michal Collection

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi.

Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi.

Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori.

Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj.

Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem , idealny na orientalny obiad.

Jak ugotować ryż do sushi?

Ryż do sushi wymaga specjalnego przygotowania, aby był zwarty i dobrze łączył wszystkie składniki. Ryż do sushi zalej zimną wodą w proporcji 1:1 i odstaw na 10 minut, następnie zagotuj.

Ryż do sushi w drewnianej misce

Źródło zdjęcia: canva/ Image Professionals GmbH

Po ugotowaniu zostaw ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut, następnie gorący ryż przełóż do niemetalowej miski, wlej zimną zalewę i wymieszaj , całość przełóż ściereczką, aby ryż nie wysechł.

Przepis na zalewę do ryżu na sushi

Składniki na 100 g ryżu:

  • łyżka octu ryżowego

  • łyżka cukru

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

W zalewie najważniejsze są proporcje, zawsze dokładnie odmierzaj ryż, aby przygotować odpowiednią ilość zalewy, dzięki czemu ryż jest zwarty i dobrze połączy się z glonami i wszystkimi składnikami.

Przygotowywanie rolek sushi

Źródło zdjęcia: canva/ Michal Collection Ocet podgrzewaj z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotuj delikatnie, aby zalewa się nie zagotowała, następnie ostudź ją i zimną dodaj do ryżu, następnie wymieszaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy