Smakosze.pl Porady Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie
Canva /PublicDomainPictures z Pixabay

Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie

4 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.

Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.

Dlaczego warto jeść dynię hokkaido

W skórce dyni znajduje się najwięcej składników odżywczych . Te odmiany, których skórkę należy usunąć przed spożyciem, są wiec mniej korzystne niż w pełni jadalna hokkaido . Niezwykła kulinarna uniwersalność tego warzywa również przemawia za nią na plus.

Hokkaido jest jedną z najzdrowszych odmian dyni . Zawiera w sobie wiele witamin i minerałów . Ponadto ma działanie wspomagające leczenie w chorobach nerek i układu krążenia . W dodatku skutecznie odtruwa nasz organizm . Tę dynię warto wprowadzić do jadłospisu.

Dynia hokkaido swoją piękną pomarańczową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości karotenu . Pod tym względem przebija nawet popularną marchewkę . Karoten zawarty w dyni ma niebagatelny wpływ na poprawne działanie naszego wzroku .

Dynia hokkaido jest zdrowa i pyszna

Dynia hokkaido jest prawdziwym superbohaterem w świecie warzyw. Wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy . Gorąca zupa z dyni hokkaido jest niezastąpiona w czasie choroby czy przeziębienia.

Dynia ta ma dobry wpływ na działanie naszego układu pokarmowego . Zawarty w niej błonnik wzmaga poczucie sytości oraz przeciwdziała zaparciom. Frytki z dyni są prostą i zdrową przekąską , którą warto zastąpić niezdrowe odpowiedniki.

Nawet pestki dyni hokkaido wręcz pękają od dobroczynnych właściwości. Z uwagi na zawarotść cynku i letycyny, wspierają pracę mózgu . Ponadto zawierają m. in. potas, wapń i cynk. Uprażone pestki z dyni uświetnią sałatkę lub zupę krem . Z dynią przygotujesz pyszną szarlotkę . Dynia w occie to kolejny pomysł na to warzywo .

Canva / AmalliaEka
Canva / AmalliaEka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy