Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy jesienny smakołyk - dynia w occie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.10.2021 02:00

Najlepszy jesienny smakołyk - dynia w occie

dynia w occie
canva/arfo

Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków.

Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy jesienny smakołyk — dynia w occie

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu dyni

  • 2,5 szklanki wody

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4-6 goździków

  • 2-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ziarna kardamonu

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.

Przygotowanie marynowanej dyni

Oczyszczony miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. W garnku zagotuj sporą ilość wody, wrzuć do niej dynię, zagotuj, wylej na sito.

Wyparzone słoiki napełnij obgotowaną dynią do wysokości mniej więcej 3 cm poniżej krawędzi słoika.

2,5 szklanki wody zagotuj z cukrem, goździkami, zielem angielskim i kardamonem. Dodaj ocet, wymieszaj, zagotuj.

Gorącą zalewą napełnij słoiki z dynią. Do każdego włóż po tyle samo przypraw z zalewy. Nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw je do wystygnięcia.

Zapraszamy też na naszą stronę, na której znajdziesz więcej pomysłów na wykorzystanie dyni. Przetestuj przepis na zapiekaną dynię w chrupiącej panierce, a także na pastę kanapkową z dyni.

krojenie dyni
krojenie dyni

Źródło zdjęcia: canva/Alliance Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram