Najlepszy jesienny smakołyk - dynia w occie
Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków.
Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najlepszy jesienny smakołyk — dynia w occie
Składniki:
1,5 kg miąższu dyni
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
4-6 goździków
2-4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna kardamonu
1/2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
Przygotowanie marynowanej dyni
Oczyszczony miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. W garnku zagotuj sporą ilość wody, wrzuć do niej dynię, zagotuj, wylej na sito.
Wyparzone słoiki napełnij obgotowaną dynią do wysokości mniej więcej 3 cm poniżej krawędzi słoika.
2,5 szklanki wody zagotuj z cukrem, goździkami, zielem angielskim i kardamonem. Dodaj ocet, wymieszaj, zagotuj.
Gorącą zalewą napełnij słoiki z dynią. Do każdego włóż po tyle samo przypraw z zalewy. Nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw je do wystygnięcia.
Zapraszamy też na naszą stronę, na której znajdziesz więcej pomysłów na wykorzystanie dyni. Przetestuj przepis na zapiekaną dynię w chrupiącej panierce, a także na pastę kanapkową z dyni.
Źródło zdjęcia: canva/Alliance Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje