Smakosze.pl

Canva / pixelshot

Szarlotka z dynią i pomarańczą - przepis na pyszny deser

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Szarlotka zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem, w którym można natknąć się na przepyszne jabłka. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po inne owoce. Dziś zaprezentujemy przepis na szarlotkę, w której u boku jabłek zagoszczą dynia i pomarańcza. Specjał idealnie sprawdzi się jesienią.

Szarlotka z dynią i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie bez najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Zachwyt domowników jest pewny.

Szarlotka w niecodziennym wydaniu

Bez wątpienia klasyczna szarlotka z jabłkami jest nie lada smakołykiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Warto jednak wypróbować coś zupełnie innego. Zwłaszcza jeśli efekt jest tak pyszny, jak w przypadku szarlotki z dynią i pomarańczą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru pudru

Owocowe nadzienie:

  • 600 g drobno pokrojonych jabłek

  • 600 g drobno pokrojonej dyny

  • 2 pomarańcze

  • 30 g masła

  • 45 g cukru

  • 150 ml wody

Przepis na szarlotkę z cynią i pomarańczami

Najpierw przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej cukier i masło o temperaturze pokojowej. Całość siekamy nożem. Następnie wzbogacamy mieszankę o żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już gotowe, dzielimy je na dwie części i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Na dnie tortownicy umieszczamy folię spożywczą. Rozwałkowujemy na niej połowę ciasta. Przykrywamy je kolejną warstwą folii. Zawiniątko wstawiamy do lodówki. Spód tortownicy smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim drugą część ciasta. Delikatnie nakłuwamy ją widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Teraz przyszła pora na masę owocową. Dynię umieszczamy w garnku z łyżką masła i cukru. Podsmażamy ją przez kilka minut i dolewamy wodę. Garnek przykrywamy i całość dusimy do miękkości. Gdy już to nastąpi, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować.

Jabłka smażymy na patelni z łyżką masła i dwoma cukru. Pomarańcze obieramy, kroimy i dodajemy do mieszanki. Całość wzbogacamy o wcześniej ugotowaną dynię. Masa musi wystygnąć.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na jej dnie umieszczamy podpieczone kruche ciasto. Kładziemy na nim masę owocową, którą przykrywamy połową ciasta z lodówki. Szarlotkę wstawiamy na 30 minut co piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Szarlotka jest już gotowa. Na koniec obsypujemy ją cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na ekspresową wersję kultowego ciasta . Jakiś czas temu wspominaliśmy także o przepisie na szarlotkę od siostry Anastazji .

Szarlotka
Canva / Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fajne gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >