Szarlotka z dynią i pomarańczą - przepis na pyszny deser
Szarlotka zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem, w którym można natknąć się na przepyszne jabłka. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po inne owoce. Dziś zaprezentujemy przepis na szarlotkę, w której u boku jabłek zagoszczą dynia i pomarańcza. Specjał idealnie sprawdzi się jesienią.
Szarlotka z dynią i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie bez najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Zachwyt domowników jest pewny.
Szarlotka w niecodziennym wydaniu
Bez wątpienia klasyczna szarlotka z jabłkami jest nie lada smakołykiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Warto jednak wypróbować coś zupełnie innego. Zwłaszcza jeśli efekt jest tak pyszny, jak w przypadku szarlotki z dynią i pomarańczą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
Owocowe nadzienie:
600 g drobno pokrojonych jabłek
600 g drobno pokrojonej dyny
2 pomarańcze
30 g masła
45 g cukru
150 ml wody
Przepis na szarlotkę z cynią i pomarańczami
Najpierw przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej cukier i masło o temperaturze pokojowej. Całość siekamy nożem. Następnie wzbogacamy mieszankę o żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już gotowe, dzielimy je na dwie części i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Na dnie tortownicy umieszczamy folię spożywczą. Rozwałkowujemy na niej połowę ciasta. Przykrywamy je kolejną warstwą folii. Zawiniątko wstawiamy do lodówki. Spód tortownicy smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim drugą część ciasta. Delikatnie nakłuwamy ją widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Teraz przyszła pora na masę owocową. Dynię umieszczamy w garnku z łyżką masła i cukru. Podsmażamy ją przez kilka minut i dolewamy wodę. Garnek przykrywamy i całość dusimy do miękkości. Gdy już to nastąpi, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować.
Jabłka smażymy na patelni z łyżką masła i dwoma cukru. Pomarańcze obieramy, kroimy i dodajemy do mieszanki. Całość wzbogacamy o wcześniej ugotowaną dynię. Masa musi wystygnąć.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na jej dnie umieszczamy podpieczone kruche ciasto. Kładziemy na nim masę owocową, którą przykrywamy połową ciasta z lodówki. Szarlotkę wstawiamy na 30 minut co piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Szarlotka jest już gotowa. Na koniec obsypujemy ją cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na ekspresową wersję kultowego ciasta. Jakiś czas temu wspominaliśmy także o przepisie na szarlotkę od siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Fantastyczny kapuśniak z dodatkiem grzybów - pyszna i rozgrzewająca zupa
Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone
Źródło: Fajne gotowanie