Smakosze.pl
Szarlotka z dynią i pomarańczą

Canva / pixelshot

Szarlotka z dynią i pomarańczą - przepis na pyszny deser

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Szarlotka zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem, w którym można natknąć się na przepyszne jabłka. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po inne owoce. Dziś zaprezentujemy przepis na szarlotkę, w której u boku jabłek zagoszczą dynia i pomarańcza. Specjał idealnie sprawdzi się jesienią.

Szarlotka z dynią i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie bez najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Zachwyt domowników jest pewny.

Niezawodny patent na miękkie flaki

Jak przygotować idealnie miękkie flaki?

CZYTAJ DALEJ

Szarlotka w niecodziennym wydaniu

Bez wątpienia klasyczna szarlotka z jabłkami jest nie lada smakołykiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Warto jednak wypróbować coś zupełnie innego. Zwłaszcza jeśli efekt jest tak pyszny, jak w przypadku szarlotki z dynią i pomarańczą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru pudru

Owocowe nadzienie:

  • 600 g drobno pokrojonych jabłek

  • 600 g drobno pokrojonej dyny

  • 2 pomarańcze

  • 30 g masła

  • 45 g cukru

  • 150 ml wody

Przepis na szarlotkę z cynią i pomarańczami

Najpierw przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy do niej cukier i masło o temperaturze pokojowej. Całość siekamy nożem. Następnie wzbogacamy mieszankę o żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już gotowe, dzielimy je na dwie części i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Na dnie tortownicy umieszczamy folię spożywczą. Rozwałkowujemy na niej połowę ciasta. Przykrywamy je kolejną warstwą folii. Zawiniątko wstawiamy do lodówki. Spód tortownicy smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim drugą część ciasta. Delikatnie nakłuwamy ją widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Teraz przyszła pora na masę owocową. Dynię umieszczamy w garnku z łyżką masła i cukru. Podsmażamy ją przez kilka minut i dolewamy wodę. Garnek przykrywamy i całość dusimy do miękkości. Gdy już to nastąpi, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować.

Jabłka smażymy na patelni z łyżką masła i dwoma cukru. Pomarańcze obieramy, kroimy i dodajemy do mieszanki. Całość wzbogacamy o wcześniej ugotowaną dynię. Masa musi wystygnąć.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na jej dnie umieszczamy podpieczone kruche ciasto. Kładziemy na nim masę owocową, którą przykrywamy połową ciasta z lodówki. Szarlotkę wstawiamy na 30 minut co piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Szarlotka jest już gotowa. Na koniec obsypujemy ją cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na ekspresową wersję kultowego ciasta. Jakiś czas temu wspominaliśmy także o przepisie na szarlotkę od siostry Anastazji.

Szarlotka

Canva / Elena Photo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fajne gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >