Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków
Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań.
Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia.
Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.
Przepis na doskonałe ciasto na naleśniki
Składniki:
-
3 jaja
-
0,5 litra mleka
-
250 ml wody gazowanej
-
300 g mąki pszennej
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
szczypta soli
Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki? Znamy prosty przepis
W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, mleko, wodę i jaja. Masę delikatnie solimy, a następnie powoli — cały czas miksując — wlewamy olej. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię do smażenia naleśników. Wylewamy na nią porcję ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzamy ciasto przechylając patelnię na boki. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Spróbujcie koniecznie smakowitej receptury z wykorzystanie zaledwie dwóch składników — budyniu i jajek. Być może spodoba wam się też patent na w pełni roślinną odsłonę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama