Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
Mak jest niezbędnym składnikiem makowca, kutii i innych świątecznych przysmaków. Aby ziarna nie były gorzkie, a masa nie rozwarstwiała się, mak musi być odpowiednio przygotowany. Gotowanie maku w mleku jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu mak wyjdzie delikatny w smaku i aksamitny.
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Każda z nas już powoli zaczyna zastanawiać się, jakie potrawy i ciasta przygotuje na ten wyjątkowy czas. Makowiec zawijany i kutia to jedne z tych przysmaków, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Masę makową przygotowuję według babcinej receptury nieco wcześniej, może stać w lodówce 5 dni. Jak przyrządzić mak?
Niektórzy gotują mak w wodzie, co nie jest złym pomysłem, ale my mamy lepszy. Proponujemy gotować mak w mleku, które nie tylko doskonale zmiękcza ziarna, ale też uwalnia z nich najlepszy smak. Kluczowy jest również stosunek mleka do maku. Na szklankę maku zawsze dodaję 2 szklanki mleka.
Masa makowa na makowiec, czy inne wypieki będzie smakować rewelacyjnie, kiedy dodasz do niej odpowiednie składniki. W masie makowej nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów, suszonych owoców i aromatu migdałowego. To dzięki nim tradycyjne dania i wypieki z dodatkiem maku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Jak przygotować mak do świątecznych wypieków?
Na początku musisz dobrze wypłukać mak. Ziarna przełóż więc na sito i wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Płukanie maku jest niezbędną czynnością. Nigdy nie gotuj ziaren bez wcześniejszego mycia.
Umyty mak przełóż do garnka, zalej gorącym mlekiem i gotuj około 30 minut, często mieszając. Na szklankę maku wlej 2 szklanki mleka. Mak odstaw na godzinę, następnie odsącz na sicie i przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Jak wzbogacić smak maku? Poznaj najlepszy przepis na masę makową do domowych wypieków
Do masy makowej na wypieki warto dodać płynny miód, orzechy, suszone owoce, ekstrakt migdałowy lub waniliowy oraz skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Żeby przygotować ok. 600 g masy makowej potrzebujesz:
200 g zmielonego i ugotowanego w mleku maku
40 g masła
4-5 łyżek płynnego miodu
120 g suszonych owoców, np. rodzynek, suszonych śliwek, moreli
3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
ekstrakt z wanilii
Rozpuść masło z miodem. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj. Gotową masę makową wstaw do lodówki. Masę wyjmij około 30 minut przed pieczeniem, żeby zdążyła się ogrzać do temperatury pokojowej.
Jak przyrządzić karpia bez posmakuj mułu? Na Boże Narodzenie planujesz przygotować śledzie? Sprawdź, jak długo można przechowywać je w lodówce. Kluczowe są dodatki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama