Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2022 21:48

Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę

Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak skutecznie pozbyć się goryczki
canva/YelenaYemchuk

Mak jest niezbędnym składnikiem makowca, kutii i innych świątecznych przysmaków. Aby ziarna nie były gorzkie, a masa nie rozwarstwiała się, mak musi być odpowiednio przygotowany. Gotowanie maku w mleku jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu mak wyjdzie delikatny w smaku i aksamitny.

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Każda z nas już powoli zaczyna zastanawiać się, jakie potrawy i ciasta przygotuje na ten wyjątkowy czas. Makowiec zawijany i kutia to jedne z tych przysmaków, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Masę makową przygotowuję według babcinej receptury nieco wcześniej, może stać w lodówce 5 dni. Jak przyrządzić mak?

Niektórzy gotują mak w wodzie, co nie jest złym pomysłem, ale my mamy lepszy. Proponujemy gotować mak w mleku, które nie tylko doskonale zmiękcza ziarna, ale też uwalnia z nich najlepszy smak. Kluczowy jest również stosunek mleka do maku. Na szklankę maku zawsze dodaję 2 szklanki mleka.

Masa makowa na makowiec, czy inne wypieki będzie smakować rewelacyjnie, kiedy dodasz do niej odpowiednie składniki. W masie makowej nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów, suszonych owoców i aromatu migdałowego. To dzięki nim tradycyjne dania i wypieki z dodatkiem maku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.

Jak przygotować mak do świątecznych wypieków?

Na początku musisz dobrze wypłukać mak. Ziarna przełóż więc na sito i wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Płukanie maku jest niezbędną czynnością. Nigdy nie gotuj ziaren bez wcześniejszego mycia.

Umyty mak przełóż do garnka, zalej gorącym mlekiem i gotuj około 30 minut, często mieszając. Na szklankę maku wlej 2 szklanki mleka. Mak odstaw na godzinę, następnie odsącz na sicie i przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

Jak wzbogacić smak maku? Poznaj najlepszy przepis na masę makową do domowych wypieków

Do masy makowej na wypieki warto dodać płynny miód, orzechy, suszone owoce, ekstrakt migdałowy lub waniliowy oraz skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Żeby przygotować ok. 600 g masy makowej potrzebujesz:

  • 200 g zmielonego i ugotowanego w mleku maku

  • 40 g masła

  • 4-5 łyżek płynnego miodu

  • 120 g suszonych owoców, np. rodzynek, suszonych śliwek, moreli

  • 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • ekstrakt z wanilii

Rozpuść masło z miodem. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj. Gotową masę makową wstaw do lodówki. Masę wyjmij około 30 minut przed pieczeniem, żeby zdążyła się ogrzać do temperatury pokojowej.

Jak przyrządzić karpia bez posmakuj mułu? Na Boże Narodzenie planujesz przygotować śledzie? Sprawdź, jak długo można przechowywać je w lodówce. Kluczowe są dodatki.

makowiec
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: