Pieczony kurczak jest pysznym daniem idealnym na rodzinny obiad. Jest też na tyle elegancką potrawą, że doskonale sprawdzi nawet jako danie świąteczne i na większe uroczystości. Sekretem wybornego smaku proponowanej przez nas potrawy jest aromatyczna marynata. Właśnie dzięki niej kurczak nie jest suchy i ma doskonały smak.
Pieczony kurczak jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chętnie zjedzą go duzi i mali, bo naprawdę trudno oprzeć się tak delikatnemu mięsu. Kurczak wyjdzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku, a więc dokładnie taki, jakiego wszyscy uwielbiają.
Kurczak pieczony w całości, marynowany uprzednio w ziołach, miodzie i czosnku zachwyca smakiem i aromatem. Pamiętajcie jednak, że mięso musi być marynowane kilka godzin, żeby naszło przyprawami. W marynacie nie może zabraknąć soku z cytryny, który zmiękcza włókna i sprawia, że mięso wychodzi niezwykle delikatne.
Pieczonego kurczaka możesz nafaszerować warzywami, np. ziemniakami, selerem, marchewką. Warzywa będą jednak o wiele smaczniejsze, kiedy upieczesz je osobno na blaszce i oprószysz ziołami. Kurczaka możesz także podać z innymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Pieczony kurczak w aromatycznej marynacie
Składniki:1 cały kurczak
3 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki kolendry mielonej
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka papryki mielonej
łyżka płynnego miodu
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka mielonej kurkumy
sól, pieprz mielony
Jak przygotować soczystego kurczaka? Sekretem jest marynata
Kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj go solą, odstaw do lodówki na 2 godziny. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj kurczaka i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Mięso wyłóż na blachę lub włóż do naczynia żaroodpornego, piecz 40 minut. Następnie obróć kurczaka i piecz kolejne 40 minut.
Po tym czasie mięso owiń folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 40 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw mięso na 15 minut.
Przygotuj również soczystą kaczkę według przepisu Karola Okrasy . Jeśli masz ochotę na golonkę, koniecznie zrób ją według tego przepisu . Pieczona golonka wychodzi za każdym razem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama