Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne naleśniki bez jajek i mleka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.12.2021 01:00

Delikatne naleśniki bez jajek i mleka

naleśniki
canva/EugeneTomeev

Klasyczne ciasto naleśnikowe robisz z mąki, jajek i mleka. A wiesz, że da się zrobić naleśniki bez jajek i mleka? Są delikatne i bardzo smaczne, a dzięki niecodziennym dodatkom także bardzo wartościowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a od tej pory twoje naleśniki będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Klasyczne naleśniki są bardzo smaczne, ale nie należą do zbyt wartościowych potraw. Zawierają bowiem zwykle białą mąkę, a więc niemal czystą skrobię. Do tego trochę białek, soli mineralnych i witamin pochodzących z jajek i mleka.

Niestety dwa ostatnie składniki, jako produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają też cholesterolu. Jeśli więc chcesz, aby z twoich naleśników znikło to, co niezdrowe, a w jego miejsce pojawiły się wartościowe składniki, przygotuj je według naszego przepisu.

Mąkę pszenną wzbogaciliśmy mąką owsianą, którą otrzymaliśmy ze zmielenia płatków owsianych. Dzięki temu nasze naleśniki będą zawierały więcej witamin z grupy B. Jajko zastąpiliśmy zmielonym siemieniem lnianym, a krowie mleko, mlekiem owsianym. W ten sposób miejsce niezdrowego cholesterolu zajęły wartościowe tłuszcze.

Delikatne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 450 ml mleka owsianego

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie delikatnych naleśników

Płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij na proszek przy użyciu blendera. W podobny sposób możesz rozdrobnić ziarna siemienia lnianego, jeśli nie masz gotowych, zmielonych.

Zmielone płatki owsiane i siemię lniane wsyp do miski. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Wlej połowę mleka owsianego, wymieszaj ciasto, by nie miało grudek. Potem dodaj pozostałe mleko owsiane i całość dobrze wymieszaj.

Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i równomiernie rozprowadź ją, wykonując patelnią koliste ruchy. Usmaż rumiane naleśniki. Smacznego!

Więcej inspiracji na ciekawe naleśniki znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować naleśniki bez mąki, a także jak zrobić naleśniki z kaszy gryczanej.

płatki owsiane
płatki owsiane

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram