Smakosze.pl Porady Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli? Kluczowy jest 1 krok
canva/Изображения пользователя artem

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli? Kluczowy jest 1 krok

22 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Z pewnością nie raz spotkałeś się z problemem zbrylonej soli. Przyprawa pod wpływem wilgoci i powietrza, zaczyna tworzyć duże, zbite grudki i nie nadaje się do spożycia. Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli?

Sól to najbardziej popularna przyprawa, którą dodajemy praktycznie do każdego posiłku. W każdej kuchni stoi pojemnik z solą, słoik lub solniczka. Jeśli przechowujesz przyprawę w oryginalnym woreczku, który jest otwarty, popełniasz duży błąd.

Sól znacznie wzmacnia smak potraw i jest głównym źródłem sodu, jednak w nadmiernej ilości ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Nadmiar sodu powoduje między innymi problemy z ciśnieniem, opuchlizny, przybieranie na wadze i złe samopoczucie.

W kuchni wykorzystujmy sól morską lub himalajską, ponieważ są najzdrowsze i nie musimy dodawać ich dużo, aby dania były smaczne i idealnie doprawione. Niezależnie od rodzaju soli, musimy ją odpowiednio przechowywać, żeby się nie zbryliła.

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli?

Sól najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnych pojemnikach, aby nie dostała się do nich wilgoć. Zanim wsypiesz sól do słoika, upewnij się, że pojemnik jest idealnie suchy.

Sól w odpowiednio przygotowanym pojemniku nie psuje się i nie zbryla. Ważne jest, aby pokrywka słoika miała specjalną gumkę, która uniemożliwi przedostanie się powietrza i powstanie wilgoci.

Jak przechowywać sól w solniczce?

Sól w solniczce szybko się zbryla, jest na to jednak bardzo skuteczny sposób. Wystarczy, że do pojemniczka dodasz kilka ziaren surowego ryżu.

Ryż ma właściwości higroskopijne, czyli świetnie wchłania wilgoć i wodę. Dodanie ziaren skutecznie zapobiega zbrylaniu soli w solniczce.

Sól w solniczce

Źródło zdjęcia; canva/ Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zakumaj.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy