Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2022 13:20

Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis

Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis
canva/etorres69, Getty Images

Flaczki z kurczaka to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Flaczki przygotowane są z ćwiartek drobiowych i dużej ilości warzyw, są więc świetną alternatywą dla osób, które za tradycyjnymi flakami nie przepadają. Poznaj prosty przepis na pełne smaku flaczki z kurczaka.

Flaczki z kurczaka to rewelacyjna, prosta i bardzo smaczna zupa, którą ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki. Aromatyczny wywar, ugotowane i pokrojone w paski ćwiartki drobiowe, starte warzywa i kilka niezbędnych przypraw to przepis na przepyszne danie.

Flaczki możesz przygotować np. z ziemniakami lub podać z chlebem. Osobiście gorąco polecam dodanie lanych kluseczek do zupy- zrobisz je błyskawicznie z jajka i mąki. Lane kluski świetnie smakują również w zupie pomidorowej i rosole, zamiast ryżu i makaronu.

Przepis na flaczki z kurczaka

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 marchewki

  • duża cebula

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • łyżka maggi

  • łyżka majeranku suszonego

  • szczypta imbiru mielonego

  • papryka mielona do smaku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • jajko

  • 120 g mąki

Jak zrobić pełne smaku flaczki z kurczaka?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewki, pietruszki, por, seler. Cebulę przekrój i przesmaż na suchej patelni, następnie dodaj do wywaru.

Do zupy dodaj również ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu około godziny. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, przecedź całą zupę. Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i pokrój na cienkie plastry, dodaj do zupy.

Marchewki, pietruszki i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również dodaj do wywaru, gotuj kolejne 20 minut. Całość dopraw imbirem, papryką mieloną, maggi i pieprzem.

Jajko wymieszaj z mąką i wlewaj stopniowo do zupy, żeby powstały lane kluseczki, gotowe flaki podaj z posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Warzywa do flaczków z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/ Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kosapopatelni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram