Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis
Flaczki z kurczaka to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Flaczki przygotowane są z ćwiartek drobiowych i dużej ilości warzyw, są więc świetną alternatywą dla osób, które za tradycyjnymi flakami nie przepadają. Poznaj prosty przepis na pełne smaku flaczki z kurczaka.
Flaczki z kurczaka to rewelacyjna, prosta i bardzo smaczna zupa, którą ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki. Aromatyczny wywar, ugotowane i pokrojone w paski ćwiartki drobiowe, starte warzywa i kilka niezbędnych przypraw to przepis na przepyszne danie.
Flaczki możesz przygotować np. z ziemniakami lub podać z chlebem. Osobiście gorąco polecam dodanie lanych kluseczek do zupy- zrobisz je błyskawicznie z jajka i mąki. Lane kluski świetnie smakują również w zupie pomidorowej i rosole, zamiast ryżu i makaronu.
Przepis na flaczki z kurczaka
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
2 korzenie pietruszki
2 marchewki
duża cebula
biała część pora
kawałek selera
łyżka maggi
łyżka majeranku suszonego
szczypta imbiru mielonego
papryka mielona do smaku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
Dodatkowo:
jajko
120 g mąki
Jak zrobić pełne smaku flaczki z kurczaka?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewki, pietruszki, por, seler. Cebulę przekrój i przesmaż na suchej patelni, następnie dodaj do wywaru.
Do zupy dodaj również ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu około godziny. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, przecedź całą zupę. Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i pokrój na cienkie plastry, dodaj do zupy.
Marchewki, pietruszki i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również dodaj do wywaru, gotuj kolejne 20 minut. Całość dopraw imbirem, papryką mieloną, maggi i pieprzem.
Jajko wymieszaj z mąką i wlewaj stopniowo do zupy, żeby powstały lane kluseczki, gotowe flaki podaj z posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Yuliya Furman
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
Źródło: kosapopatelni.pl