22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Pieczarki są bez wątpienia najczęściej wykorzystywanymi grzybami w większości kuchni. Dzisiaj, czyli 22 kwietnia, obchodzony jest na całym świecie Dzień Pieczarek. Z tej okazji prezentujemy poniżej szybki przepis na pyszne krokiety z grzybami. Warto uczcić ten dzień odpowiednią potrawą.
22 kwietnia wypada Światowy Dzień Pieczarek, który jest obchodzony w wielu miejscach świata. Ma za zadanie uczcić tak ogromną popularność tego smacznego i łatwego w uprawie grzyba.
Dużą ciekawostką może być fakt, że Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, przychodzimy z pomocą i zdradzamy błyskawiczny przepis na krokiety nadziewane pieczarkami.
Przepis na szybkie krokiety z pieczarkami
Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
sól
pieprz
naleśniki
bułka tarta
2 jajka
Zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na oleju. Gdy uzyska złoty kolor, dorzuć do niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wrzuć starte grzyby na patelnię i duś całość, aż większość wody wyparuje. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia na bok. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Na każdy naleśnik połóż porcje farszu, posyp go serem i zawiń w krokieta. Następnie obtocz je w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smaż każdy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: poprostupycha; gotujmy