Smakosze.pl
Dzień Pieczarki

canva/warrengoldswain, Getty Images Pro

22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami

21 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczarki są bez wątpienia najczęściej wykorzystywanymi grzybami w większości kuchni. Dzisiaj, czyli 22 kwietnia, obchodzony jest na całym świecie Dzień Pieczarek. Z tej okazji prezentujemy poniżej szybki przepis na pyszne krokiety z grzybami. Warto uczcić ten dzień odpowiednią potrawą.

22 kwietnia wypada Światowy Dzień Pieczarek, który jest obchodzony w wielu miejscach świata. Ma za zadanie uczcić tak ogromną popularność tego smacznego i łatwego w uprawie grzyba.

odkładanie sztućców

Jak należy odkładać sztućce po posiłku? Większość Polaków popełnia poważny błąd

CZYTAJ DALEJ

Dużą ciekawostką może być fakt, że Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, przychodzimy z pomocą i zdradzamy błyskawiczny przepis na krokiety nadziewane pieczarkami.

Przepis na szybkie krokiety z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz

  • naleśniki

  • bułka tarta

  • 2 jajka

Zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na oleju. Gdy uzyska złoty kolor, dorzuć do niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Wrzuć starte grzyby na patelnię i duś całość, aż większość wody wyparuje. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia na bok. Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na każdy naleśnik połóż porcje farszu, posyp go serem i zawiń w krokieta. Następnie obtocz je w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smaż każdy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.  Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.

Naleśniki


Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha; gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >