Smakosze.pl Porady Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość
canva/yipengge

Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość

16 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy zdarzyło Ci się zrobić suche, twarde kotlety schabowe? Jeśli tak, przyczyną mogło być nieodpowiednie mięso. Zwróć więc uwagę, na kupowaną porcję schabu. Najsmaczniejsza wcale nie jest jednolicie różowa. Dobrze jeśli mięso jest nieco poprzerastane tłuszczykiem i ma nieco ciemniejszy kolor. Tak właśnie wygląda schab od strony karczku - idealny na schabowe. Schabowe są pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad. Kultowe danie wymaga jednak odpowiedniego mięsa i przyrządzania. W przeciwnym razie schabowe będą twarde, suche i niezbyt smaczne.

Każdy rodzaj mięsa dzieli się na klasy. Mamy mięso tłuste, chude, delikatniejsze, twardsze. Schab jest dość twardym kawałkiem wieprzowiny, dlatego też należy moczyć schabowe w mleku lub maślance, aby zmiękły . Mało kto wie, że schab od strony karczku będzie o wiele smaczniejszy, niż schab od strony szynki.

Kotlety schabowe namocz w mleku lub maślance i odstaw na kilka godzin, następnie obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej i dopiero smaż na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smaż na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub domowym smalcu.

Jaki schab jest najlepszy na kotlety schabowe?

Schab jest porcją mięsa znajdującą się między karczkiem, a szynką. Mało kto wie, że do schabowych najlepszy będzie schab od strony karczku. Mięso to ma przerosty i tłuszcz, które są nośnikiem smaku. Tłuszcz dodatkowo nawilży kotlety w czasie smażenia.

Na schabowe wybierajmy schab bez kości. Można zrobić kotlety ze schabu z kością, jednak to właśnie mięso bez kości będzie bardziej soczyste i delikatne. Mięso pokrój na porcje i każdą z nich rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Po usmażeniu schab będzie soczysty i pełen smaku.

Po czym poznać, że schab na kotlety jest stary? Takiego mięsa nigdy nie kupuj

Schab i każde, dobre mięso wieprzowe, ma jasny kolor i ledwo wyczuwalny, bardzo delikatny zapach. Nieświeże mięso będzie blade, miejscami ciemniejsze lub sine, a po otwarciu opakowania wydobędzie się z niego intensywny zapach.

Takie mięso lepiej wyrzuć, ponieważ może Ci zaszkodzić. Jeśli kupujesz paczkowane mięso w markecie, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności, ale i na to, czy woda zbiera się na dnie i czy wieczko paruje. Jeśli tak, w mięsie rozpoczęły się procesy gnilne i lepiej go nie kupować.

Do schabowych podaj kapustę zasmażaną z kminkiem. Dowiedz się również, co zrobić, żeby tatar nie ciemniał i jak spulchnić wołowinę. Tatar będzie smakował jak z najlepszej restauracji.

kotlety schabowe
canva/jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy