Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.01.2023 18:45

Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki

Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki
canva/Roxiller

Planujesz na obiad schabowe lub golonkę? Koniecznie podaj ją z kapustą zasmażaną. Kapusta kiszona na ciepło z kminkiem i cebulą jest rewelacyjnym dodatkiem do kultowych dań. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.

Kapusta zasmażana z kminkiem będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą zeszkloną na maśle. Sekretem jest również zasmażka. Zamiast masła, wykorzystaj domowy smalec. Tak przyrządzona kapusta jest totalnym hitem.

Do kapusty zasmażanej wykorzystaj domową, kiszoną kapustę. Jeśli nie przygotowałaś kiszonki na zimę, wybieraj kapustę z beczki lub w opakowaniu. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, taka kapusta nie nadaje się do jedzenia. Jest kwaszona, nie kiszona, więc nie ma smaku kiszonki.

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Najczęściej podaje się ją z kotletami schabowymi i golonką, ponieważ świetnie podkreśla smak całego dania. Kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu i wszyscy zjedzą ją z przyjemnością.

Kapusta zasmażana z kminkiem. Idealna do golonki i schabowych

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • duża cebula

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • kminek

  • sól, pieprz

  • czubata łyżka mąki pszennej

  • łyżka smalcu

  • łyżka masła klarowanego

Jak przyrządzić kapustę zasmażaną? Domowa kapusta nie ma sobie równych

Kapustę posiekaj i włóż do większego garnka. Wlej odrobinę wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj do miękkości. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj do gotującej się kapusty.

Gdy kapusta będzie miękka, a woda odparuje, dopraw ją do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Na patelni rozpuść smalec, następnie dodaj mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek i podsmaż. Zasmażkę dodaj do kapusty i mieszaj, aż danie zgęstnieje.

Przygotuj również surówkę z kiszonej kapusty i surówkę z czerwonej kapusty z lekkim sosem. Dwa aromatyczne dodatki pasują do każdego dania mięsnego i wegetariańskiego.

Golonka z kapustą zasmażaną
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: