Jakich błędów unikać przy robieniu dżemów owocowych?
Domowy dżem owocowy jest nie lada specjałem. Okazuje się, że podczas jego przygotowywania łatwo o błąd, który kompletnie zrujnuje nasze wyroby. Mowa o dodaniu zbyt małej ilości cukru. Dzięki niemu dżem nie powinien spleśnieć.
Smakowity dżem potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które przygotowują takowe smakołyki samodzielnie. Czego warto się wystrzegać?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeden błąd może sprawić, że dżem będzie kulinarną klapą
Nie da się ukryć, że domowy dżem jest znacznie smaczniejszy od produktów, które dostaniemy w sklepach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyrób na bazie brzoskwiń . Mało kto spodziewałby się, że dżem można popsuć jednym małym błędem.
Najczęściej popełnianym błędem w przypadku przetworów takich jak dżem jest dodawanie zbyt małej ilości cukru . W przypadku tego typu smakołyków nie powinniśmy na nim oszczędzać.
Cukier jest uznawany za jeden z naturalnych konserwantów. Właśnie dzięki niemu dżem długo zachowuje świeżość i nie pleśnieje . W związku z tym nie warto dodawać go mniej, niż wskazuje przepis.
Szacuje się, że na 10 kilogramów owoców powinno przypadać 6 kilogramów cukru. Wówczas znacząco zmniejszamy ryzyko pojawienia się pleśni . Jednak nie tylko cukier przyczynia się do popełniania błędów.
Czego jeszcze unikać podczas przygotowywania dżemu?
Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pośpiechu. Dżem nie jest tutaj wyjątkiem. Staranne czyszczenie owoców jest czasochłonnym procesem, który jest niezwykle istotny. Nawet najmniejsze zanieczyszczenia mogą sprawić, że nasz dżem spleśnieje .
Uszkodzone owoce nie powinny trafiać do naszych przetworów. One również mogą zawierać zanieczyszczenia, których bardzo ciężko się pozbyć . Dodatkowo warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu słoików.
Słoiki na dżem powinny być wyparzone. Wszelkie uszkodzenia, ślady korozji oraz przebarwienia są przesłanką do tego, by z nich nie korzystać. Od tego w znacznej mierze zależy, jak wyjdą nasze przetwory i czy przetrwają próbę czasu. Warto wypróbować przepis na dżem z borówek i bananów .
Canva / Aleksandr Kichigin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pomorska.pl