Przepis na fasolkę szparagową po hiszpańsku
Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca.
Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam.
Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej. Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania fasolki po hiszpańsku?
Jeśli zamiast tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, masz ochotę na odrobinę szaleństwa, przygotuj
boczek wędzony 180 g
300g zielonej fasolki szparagowej
500g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Jak przygotować fasolkę szparagową po hiszpańsku?
Zacznij od posolenia wody i zagotuj do wrzenia. Następnie obetnij końcówki fasolki, umyj ją i wrzuć do gotującej wody.
Gotuj przez około 5 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień miękkości, by uniknąć rozgotowania. Odcedź fasolkę, gdy będzie gotowa.
Kostki boczku wędzonego zeszklij na patelni, dodaj do niej rozdrobniony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Smaż wszystko przez 3 minuty, aż się zeszkli.
Odcedzoną fasolkę wrzuć na patelnię z przysmażonym boczkiem i czosnkiem i dokładnie je wymieszaj. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami.
Canva (Artush)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lubienaboczku.pl