Przepis na fasolkę szparagową po hiszpańsku
![Fasolka szparagowa po hiszpańsku](https://images.iberion.media/images/1920/72fi_Ibbgqxul_K3e_K7cnfof_Kopia_Kopia_Bez_tytulu_8_bc5c08bfea.jpg)
Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca.
Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam.
Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej. Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania fasolki po hiszpańsku?
Jeśli zamiast tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, masz ochotę na odrobinę szaleństwa, przygotuj
boczek wędzony 180 g
300g zielonej fasolki szparagowej
500g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Jak przygotować fasolkę szparagową po hiszpańsku?
Zacznij od posolenia wody i zagotuj do wrzenia. Następnie obetnij końcówki fasolki, umyj ją i wrzuć do gotującej wody.
Gotuj przez około 5 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień miękkości, by uniknąć rozgotowania. Odcedź fasolkę, gdy będzie gotowa.
Kostki boczku wędzonego zeszklij na patelni, dodaj do niej rozdrobniony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Smaż wszystko przez 3 minuty, aż się zeszkli.
Odcedzoną fasolkę wrzuć na patelnię z przysmażonym boczkiem i czosnkiem i dokładnie je wymieszaj. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami.
![Fasolka po hiszpańsku, czyli z przysmażonym boczkiem](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3PJFDnlhTiQWILqyv524jL/ad390c87efbc9257bd79f5d7e62a7fa0/Kopia_Bez_tytu_u__8_.jpg)
Canva (Artush)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lubienaboczku.pl
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Ewa Wachowicz zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_50_418ef2f52d.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)