Smakosze.pl

Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Przepis na fasolkę szparagową po hiszpańsku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca.

Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam .

Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej . Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania fasolki po hiszpańsku?

Jeśli zamiast tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, masz ochotę na odrobinę szaleństwa, przygotuj

  • boczek wędzony 180 g

  • 300g zielonej fasolki szparagowej

  • 500g oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • sól, pieprz 

Jak przygotować fasolkę szparagową po hiszpańsku?

Zacznij od posolenia wody i zagotuj do wrzenia. Następnie obetnij końcówki fasolki, umyj ją i wrzuć do gotującej wody.

Gotuj przez około 5 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień miękkości, by uniknąć rozgotowania. Odcedź fasolkę, gdy będzie gotowa.

Kostki boczku wędzonego zeszklij na patelni, dodaj do niej rozdrobniony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Smaż wszystko przez 3 minuty, aż się zeszkli.

Odcedzoną fasolkę wrzuć na patelnię z przysmażonym boczkiem i czosnkiem i dokładnie je wymieszaj. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami.

Fasolka po hiszpańsku, czyli z przysmażonym boczkiem
Fasolka po hiszpańsku, czyli z przysmażonym boczkiem

Canva (Artush)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lubienaboczku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]