Smakosze.pl
Fasolka szparagowa po hiszpańsku

Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Przepis na fasolkę szparagową po hiszpańsku

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca.

Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam.

Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej. Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania fasolki po hiszpańsku?

Jeśli zamiast tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, masz ochotę na odrobinę szaleństwa, przygotuj

  • boczek wędzony 180 g

  • 300g zielonej fasolki szparagowej

  • 500g oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • sól, pieprz 

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T164837.180

Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować fasolkę szparagową po hiszpańsku?

Zacznij od posolenia wody i zagotuj do wrzenia. Następnie obetnij końcówki fasolki, umyj ją i wrzuć do gotującej wody.

Gotuj przez około 5 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień miękkości, by uniknąć rozgotowania. Odcedź fasolkę, gdy będzie gotowa.

Kostki boczku wędzonego zeszklij na patelni, dodaj do niej rozdrobniony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Smaż wszystko przez 3 minuty, aż się zeszkli.

Odcedzoną fasolkę wrzuć na patelnię z przysmażonym boczkiem i czosnkiem i dokładnie je wymieszaj. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami.

Fasolka po hiszpańsku, czyli z przysmażonym boczkiem

Fasolka po hiszpańsku, czyli z przysmażonym boczkiem

Canva (Artush)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lubienaboczku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >