Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-25T213915.868

canva/ jatrax

Prosty przepis na przepyszny dżem z brzoskwiń

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato to zdecydowania ulubiona pora roku każdego smakosza. Może korzystać wtedy z ogromu sezonowych owoców i warzyw. O tej porze roku zazwyczaj przygotowujemy przetwory, które będą nas cieszyć zimą. Doskonałym pomysłem jest np. przygotowanie dżemu z brzoskwiń.

Korzystajmy z darów lata i przygotowujmy pyszne przetwory. Zarówno na słodko, jak i na słono. Z pewnością większości smakoszy powinien przypaść do gustu dżem brzoskwiniowy. Będzie on wręcz idealnych dodatkiem do ciast, naleśników lub po prostu kanapek.

Sekretem jego wyjątkowego smaku jest dodatek cynamonu. Ta wyjątkowa przyprawa doda mu niezapomnianego aromatu!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszny dżem z brzoskwiń

Składniki:

  • kilogram brzoskwiń

  • 125 ml wody

  • ok. 60 dag cukru białego lub trzcinowego

  • 1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Umyj brzoskwinie, a następnie sparz je wrzącą wodą, następnie przelej zimną i obierz owoce ze skórki. Pokrój owoce na mniejsze części, jednocześnie oddzielając od nich pestki.

Cukinia powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach

Jak najlepiej przechowywać cukinię?

CZYTAJ DALEJ

Wlej do garnka wodę, włóż owoce i doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna.

Po kilku minutach gotowania dodaj do papki cukier oraz cynamon. Nie przerywając mieszania, dogotuj dżem do odpowiedniej gęstości (owoce powinny się rozpaść). Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Nie ma potrzeby ich pasteryzować.

Polecamy również przepisy na inne smakołyki. Niedawno podawaliśmy m.in. sposób na dżem z borówki amerykańskiej i banana oraz kompot z wiśni na zimę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >