Smakosze.pl
Borówki w koszyczkach

canva.com/veeterzy, Pexels

Obłędny dżem z borówki amerykańskiej i banana

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dżem owocowy często gości na kromkach chleba z masłem - takie śniadanie jest pożywne i sycące. Warto samodzielnie przygotowywać swoje dżemy, aby mieć pewność, co się w nich znajduje. Poniżej zdradzamy przepis na dżem z borówki amerykańskiej i banana.

Naturalna kwaśność borówek wspaniale wręcz nadaje im właściwości odpowiednie, do produkowania dżemów. Można bowiem w łatwy sposób kontrolować słodkość gotowego przetworu.

W poniższej recepturze kontrola uzyskana jest dzięki bananom - te są na tyle słodkimi owocami, że wystarczy odrobina cukru, aby uzyskać należytą słodycz. Warto pamiętać, że korzystanie z ciemniejszych bananów nada całości słodszego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem z borówki amerykańskiej i bananów

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • 2 szklanki borówek amerykańskich

  • 2 banany

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta cynamonu

Zacznij od umycia wszystkich owoców i obrania bananów ze skórki. Pokrój banany w plasterki. Borówki przebierz i oddziel dobre owoce od tych, na których widać oznaki zepsucia. Wrzuć je do garnka.

Naczynie postaw na gazie o średniej mocy. Gdy zaczną puszczać sok, zmniejsz ogień na mały. Cały czas pamiętaj o intensywnym mieszaniu tak, aby żadna borówka nie przywarła do dna rondelka. Po chwili dodaj do nich banany oraz cukier.

Gdy wszystkie składniki rozpadną się i połączą, dopraw je cynamonem, wymieszaj i przelej do wyparzonych i wymytych słoików. Po ostygnięciu dżem jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Dżem z borówek

Źródło: baibaz, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >