Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii
Monika Dec
Monika Dec 04.08.2021 02:00

Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T164837.180
canva/Yana Tatevosian

Sezon na cukinię trwa. Warto z niego skorzystać. Z tego pysznego i zdrowego warzywa możemy przygotować wiele wspaniałych przetworów na zimę. W tym obłędnym ketchup, który zdetronizuje nawet ten z pomidorów.

Cukinia należy do zdecydowanie najwszechstronniejszych warzyw. Możemy ją wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Poniżej zdradzamy, jak zrobić z niej pyszny ketchup!

Przepis na domowy ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii

  • 1/2 kg cebuli

  • 1 i 1/2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 400 g koncentratu pomidorowego

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do większej miski.

Obierz cebulę i zetrzyj na tarce, a następnie połącz z cukinią dodając sól. Przykrój i wstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 6 godzin.

Po tym czasie przełóż ją do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około pół godziny, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj ocet, papryki w proszku i pieprz. Całość ze sobą wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pogotuj ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj blenderem.

Gorący ketchup włóż do wyparzonych i suchych słoik, zakręć i zapasteryzuj. Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na smaczne dania z cukinii m.in. placki oraz gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: