Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-04T164837.180

canva/Yana Tatevosian

Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na cukinię trwa. Warto z niego skorzystać. Z tego pysznego i zdrowego warzywa możemy przygotować wiele wspaniałych przetworów na zimę. W tym obłędnym ketchup, który zdetronizuje nawet ten z pomidorów.

Cukinia należy do zdecydowanie najwszechstronniejszych warzyw. Możemy ją wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Poniżej zdradzamy, jak zrobić z niej pyszny ketchup!

Przepis na domowy ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii

  • 1/2 kg cebuli

  • 1 i 1/2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 400 g koncentratu pomidorowego

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do większej miski.

Obierz cebulę i zetrzyj na tarce, a następnie połącz z cukinią dodając sól. Przykrój i wstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 6 godzin.

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T155501.977

Jak poprawnie mrozić chleb?

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie przełóż ją do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około pół godziny, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj ocet, papryki w proszku i pieprz. Całość ze sobą wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pogotuj ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj blenderem.

Gorący ketchup włóż do wyparzonych i suchych słoik, zakręć i zapasteryzuj. Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na smaczne dania z cukinii m.in. placki oraz gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >