Smakosze.pl

canva/Yana Tatevosian

Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Sezon na cukinię trwa. Warto z niego skorzystać. Z tego pysznego i zdrowego warzywa możemy przygotować wiele wspaniałych przetworów na zimę. W tym obłędnym ketchup, który zdetronizuje nawet ten z pomidorów.

Cukinia należy do zdecydowanie najwszechstronniejszych warzyw. Możemy ją wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Poniżej zdradzamy, jak zrobić z niej pyszny ketchup!

Przepis na domowy ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii

  • 1/2 kg cebuli

  • 1 i 1/2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 400 g koncentratu pomidorowego

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do większej miski.

Obierz cebulę i zetrzyj na tarce, a następnie połącz z cukinią dodając sól. Przykrój i wstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 6 godzin.

Po tym czasie przełóż ją do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około pół godziny, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj ocet, papryki w proszku i pieprz. Całość ze sobą wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pogotuj ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj blenderem.

Gorący ketchup włóż do wyparzonych i suchych słoik, zakręć i zapasteryzuj. Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na smaczne dania z cukinii m.in. placki oraz gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >