Najlepszy przepis na domowy ketchup z cukinii
Sezon na cukinię trwa. Warto z niego skorzystać. Z tego pysznego i zdrowego warzywa możemy przygotować wiele wspaniałych przetworów na zimę. W tym obłędnym ketchup, który zdetronizuje nawet ten z pomidorów.
Cukinia należy do zdecydowanie najwszechstronniejszych warzyw. Możemy ją wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Poniżej zdradzamy, jak zrobić z niej pyszny ketchup!
Przepis na domowy ketchup z cukinii
Składniki:
1,5 kg cukinii
1/2 kg cebuli
1 i 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sposób wykonania:
Umyj cukinię, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do większej miski.
Obierz cebulę i zetrzyj na tarce, a następnie połącz z cukinią dodając sól. Przykrój i wstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 6 godzin.
Po tym czasie przełóż ją do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około pół godziny, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj ocet, papryki w proszku i pieprz. Całość ze sobą wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pogotuj ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj blenderem.
Gorący ketchup włóż do wyparzonych i suchych słoik, zakręć i zapasteryzuj. Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na smaczne dania z cukinii m.in. placki oraz gołąbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku