Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Monika Dec
Monika Dec 04.08.2021 02:00

Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T215144.204
canva/adrianciurea69

Pigwa to żółty, twardy owoc o wyjątkowym zapachu. Pod koniec lata i wczesną jesienią cieszy się on szczególną popularnością. Z polskiej cytryny możemy bowiem zrobić wyjątkowe przetwory!

Pigwa nie bez przyczyny nazywana jest polską cytryną. Owoc słynie z zawartości witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Nic dziwnego, że warto mieć w swojej spiżarni przetwory z pigwy. Co można zrobić z tego owocu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie przetwory można zrobić z pigwy?

Pigwa ze względu na swoje liczne zalety jest często używana do przeróżnych przetworów. Na jej bazie możemy przyrządzić m.in. rozmaite dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a smak i zalety nie mają sobie równych.

Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną konfiturę z pigwy. Z powodzeniem możesz jej używać jako dodatek zarówno do herbaty, jak i naleśników lub kanapek.

Przepis na konfiturę z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 6 goździków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Obierz ze skórki owoce pigwy i pokrój je w kostkę. Wszystko zasyp cukrem i zostaw i zostaw na kilka godzin, aby się "przegryzło". Jeśli po tym czasie owoce nie puszczą soku, należy dodać do mieszanki cukru i pigwy szklankę wody.

Gdy owoce staną się wilgotne, dosyp do nich 6 goździków, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu. Po godzinie, gdy konfitura nabierze ciemnego koloru, wlej małą łyżeczkę soku z cytryny i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.

Ostudź konfiturę i przełóż do słoików. Smacznego!

Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe przetwory m.in. sok z jeżyn na zimę i dżem z borówki amerykańskiej i banana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Tagi: