Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Pigwa to żółty, twardy owoc o wyjątkowym zapachu. Pod koniec lata i wczesną jesienią cieszy się on szczególną popularnością. Z polskiej cytryny możemy bowiem zrobić wyjątkowe przetwory!
Pigwa nie bez przyczyny nazywana jest polską cytryną. Owoc słynie z zawartości witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Nic dziwnego, że warto mieć w swojej spiżarni przetwory z pigwy. Co można zrobić z tego owocu?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie przetwory można zrobić z pigwy?
Pigwa ze względu na swoje liczne zalety jest często używana do przeróżnych przetworów. Na jej bazie możemy przyrządzić m.in. rozmaite dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a smak i zalety nie mają sobie równych.
Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną konfiturę z pigwy. Z powodzeniem możesz jej używać jako dodatek zarówno do herbaty, jak i naleśników lub kanapek.
Przepis na konfiturę z pigwy
Składniki:
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
6 goździków
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Obierz ze skórki owoce pigwy i pokrój je w kostkę. Wszystko zasyp cukrem i zostaw i zostaw na kilka godzin, aby się "przegryzło". Jeśli po tym czasie owoce nie puszczą soku, należy dodać do mieszanki cukru i pigwy szklankę wody.
Gdy owoce staną się wilgotne, dosyp do nich 6 goździków, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu. Po godzinie, gdy konfitura nabierze ciemnego koloru, wlej małą łyżeczkę soku z cytryny i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.
Ostudź konfiturę i przełóż do słoików. Smacznego!
Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe przetwory m.in. sok z jeżyn na zimę i dżem z borówki amerykańskiej i banana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se