Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-04T215144.204

canva/adrianciurea69

Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pigwa to żółty, twardy owoc o wyjątkowym zapachu. Pod koniec lata i wczesną jesienią cieszy się on szczególną popularnością. Z polskiej cytryny możemy bowiem zrobić wyjątkowe przetwory!

Pigwa nie bez przyczyny nazywana jest polską cytryną. Owoc słynie z zawartości witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Nic dziwnego, że warto mieć w swojej spiżarni przetwory z pigwy. Co można zrobić z tego owocu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie przetwory można zrobić z pigwy?

Pigwa ze względu na swoje liczne zalety jest często używana do przeróżnych przetworów. Na jej bazie możemy przyrządzić m.in. rozmaite dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a smak i zalety nie mają sobie równych.

Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną konfiturę z pigwy. Z powodzeniem możesz jej używać jako dodatek zarówno do herbaty, jak i naleśników lub kanapek.

Przepis na konfiturę z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 6 goździków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T205315.663

Pierogi z Podlasia zachwyciły Roberta Makłowicza, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz ze skórki owoce pigwy i pokrój je w kostkę. Wszystko zasyp cukrem i zostaw i zostaw na kilka godzin, aby się "przegryzło". Jeśli po tym czasie owoce nie puszczą soku, należy dodać do mieszanki cukru i pigwy szklankę wody.

Gdy owoce staną się wilgotne, dosyp do nich 6 goździków, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu. Po godzinie, gdy konfitura nabierze ciemnego koloru, wlej małą łyżeczkę soku z cytryny i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.

Ostudź konfiturę i przełóż do słoików. Smacznego!

Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe przetwory m.in. sok z jeżyn na zimę i dżem z borówki amerykańskiej i banana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >