Smakosze.pl Porady Jakich produktów nie należy mrozić?
Canva.com / dejankrsmanovic

Jakich produktów nie należy mrozić?

14 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia mrożenie odgrywa istotną rolę w świecie kulinariów. Czasami kupujemy zbyt wiele produktów spożywczych i szkoda byłoby je zmarnować. Zwłaszcza że nadmierna konsumpcja negatywnie odbija się zarówno na środowisku, jak i na naszych finansach.

Mrożenie nie zawsze się sprawdza

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jedzenia jest prostą i skuteczną metodą konserwowania żywności. Wykorzystujemy tą możliwość w przypadku gotowych dań oraz ich składników. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym jak należy mrozić gołąbki .

Dziś przyjrzymy się kwestii produktów, które nie powinny być zamrażane. Dzięki temu unikniesz kulinarnego rozczarowania . Kilka rarytasów po mrożeniu traci swoją konsystencję i smak, a niektóre mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia.

Kiedy lepiej sobie odpuścić mrożenie?

Mrożenie nie sprawdza się dobrze w przypadku owoców z dużą zawartością wody. Zaliczają się do nich między innymi arbuzy, pomarańcze, grejpfruty i winogrona . Tak potraktowane smakołyki po rozmrożeniu nie są zbyt apetyczne. Oczywiście można wykorzystać je do koktajlów. Najgorzej mrożenie znoszą banany i kiwi.

Gotowane produkty takie jak kasza, ryż, makarony ziemniaki również nie powinny być mrożone. Umieszczanie ich w ujemnej temperaturze sprawia, że dodatki do dań tracą swoją konsystencję . Tym samym nie zachęcają do zajadania.

Mrożenie nie jest wskazane także w potrawach z dodatkiem żelatyny. Odbija się to negatywnie na walorach smakowych. Z kolei galaretki robią się mętne i wodniste. Jajka również nie powinny być mrożone. W takiej sytuacji ich skorupka pęka. Jeśli bardzo chcemy zamrozić nasz nabiał, to wcześniej oddzielny żółtka od białek .

(Canva.com / Qwart)

Najgorszym błędem jest ponownie mrożenie zamrożonych produktów. Wówczas w jedzeniu zaczynają namnażać się bakterie . Taki stan rzeczy może doprowadzić do niestrawności lub silnego zatrucia. Lepiej uniknąć tych wątpliwie przyjemnych wrażeń.

Co możemy mrozić?

Niektórzy smakosze podchodzą do mrożenia w sposób intuicyjny. Okazuje się, że część produktów, których nie umieścilibyśmy w zamrażarce, dobrze znosi taki sposób konserwowania. Zaliczają się do nich surowe ciasto na pizzę lub pierogi, zupy, sosy oraz kremowe łakocie .

Nie możemy zapomnieć o tym, że mrożenie powinno być przeprowadzone w odpowiedni sposób. Kluczowe jest użycie woreczków do tego przeznaczonych. Przeważnie oznaczane są symbole z płatkiem śniegu. Należy z nich wypompować powietrze. Im go będzie mniej, tym lepiej. Warto także wiedzieć, w jaki sposób powinno mrozić się zupy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie; Wprost Zdrowie i Medycyna; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy