Przepis na nietypowy bigos z dodatkiem miodu
Bigos jest znanym i lubianym daniem kuchni polskiej, które wywodzi się z tradycji myśliwskiej. Dawniej łowcy potrzebowali ogromnych zapasów energii, aby móc tropić zwierzynę przez wiele godzin. Na podorędziu mieli zazwyczaj spore zapasy dziczyzny, która doskonale komponowała się ze smakiem kiszonej kapusty.
Jak można się domyślić, ten myśliwski gulasz gotowany był nad ogniskiem w kociołku, a więc zdobywał dużo dymnego aromatu. Dzisiaj większość z nas nie ma takiej możliwości, dlatego wykorzystujemy wędzone kiełbasy i boczek, aby nie zabrakło tego uwielbianego smaku.
Bigos z dodatkiem miodu i jagód jałowca
Przygotowanie bigosu wiąże się z długim czekaniem, lecz każda godzina jest warta poświęcenia. Smak, jaki osiąga się po kilku godzinach gotowania, jest tak wspaniały, że twoi domownicy będą błagać cię o dokładkę. Ważną zaletą jest stosunkowa prostota - wystarczy kierować się przepisem, a wszystko się uda.
Jeśli uważasz, że kwaśność zwykłego bigosu jest dla ciebie zbyt duża, poniższa receptura nadaje się dla ciebie idealnie. Zmieniając ilość miodu, możesz łatwo kontrolować słodycz całego dania. Warto jednak nie przesadzić, ponieważ duża ilość cukru z łatwością spali się podczas długiego duszenia czy odgrzewania. Dlatego proponujemy użycie 3 łyżek, wtedy smak jest najbardziej zbalansowany.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najszybszy sposób na lepienie pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowszą inwestycję Roberta Lewandowskiego - restaurację, która ma być otwarta w te wakacje.
Źródło: wikimedia.org/ Dr. Bernd Gross, CC 4.0
Przepis na bigos z miodem
Składniki:
1 kg odciśniętej kapusty kiszonej
500 g mięsa wieprzowego
300 g boczku wędzonego parzonego
300 g kiełbasy polskiej wędzonej
1 duża cebula
10 g suszonych grzybów
4 łyżki oleju
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
5 ziaren jałowca
3 czubate łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki miodu
pieprz mielony
Zacznij od zaparzenia kiełbasy w wodzie przez 10 minut. Pokrój kiełbasę w kawałki, a wywar po gotowaniu zlej do pojemnika. Grzyby namocz przez 1 godzinę we wrzątku i pokrój je w mniejsze kawałki. W ich przypadku także zachowaj wodę. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Podlej je wodą po kiełbasie i duś przez 30 minut.
Boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni. Gdy mięso stanie się brązowe, dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż całość, aż cebula się zeszkli. Do dużego garnka włóż odciśniętą kapustę, wlej wodę po grzybach i zagotuj do miękkości. Włóż grzyby, mięso z sosem, boczek z cebulą i kiełbasę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i rozgniecione w moździerzu jagody jałowca.
Pod koniec dodaj paprykę słodką wędzoną, pieprz ziołowy oraz miód. Dopraw bigos zwykłym pieprzem, jeśli chcesz aby danie było trochę ostrzejsze. Podawaj z pajdą grubo krojonego chleba na zakwasie. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl