Smakosze.pl
Jak mrozić zupy?

marcomayer, Getty Images Pro

Jak mrozić zupy?

18 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupy najczęściej gotujemy w dużych ilościach, ponieważ tak jest najbardziej ekonomicznie, choć ma to swoje minusy. Mało która rodzina jest w stanie zjeść to wszystko w odpowiednim czasie, dlatego często posiłkujemy się mrożeniem. Niestety, zupy zab

Mrożenie zupy może wydawać się banalnie proste - wystarczy w końcu przelać ją do słoika lub innego pojemnika i włożyć go do zamrażalnika. Niestety, w praktyce nie jest to takie łatwe, ponieważ istnieje wiele etapów, podczas których można coś zepsuć i zniszczyć całą pracę. 

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zamrażanie zupy zabielonej śmietaną. Tłuszcz ze śmietany nie do końca zamarza, dlatego staje się doskonałą pożywką dla bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą okazać się groźne dla ludzkiego zdrowia.

Jak mrozić zupy?

Można zadać sobie to pytanie widząc jak dużo opcji i rozwiązań istnieje do zamrożenia zwykłej zupy. Dlatego postanowiliśmy zebrać najlepsze porady, które idealnie sprawdzają się w przeróżnych scenariuszach. Najpierw trzeba wiedzieć jakie produkty z zupy nie nadają się do mrożenia. 

Oczywiście poza wyżej wymienioną śmietaną, z zupy przed mrożeniem należy wyjąć świeże zioła, makaron czy jajka. Te rzeczy wyjątkowo szybko ulegają zepsuciu lub na tyle dużej degradacji, że ich jedzenie w żadnym przypadku nie jest przyjemne.

Po pozbyciu się wszystkich niewskazanych składników, czeka cię wybór optymalnego pojemnika na płyn. Większość osób wybiera szklane słoiki - i to one są najlepszą opcją. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas wlewania zupy zachować umiar i nie przelać naczynia. 

W innym wypadku podczas mrożenia zupa niebezpiecznie zwiększy swoją objętość i może rozsadzić szkło od środka. Wystarczy zostawić kilka cm miejsca na górze słoika, a zamarznięta zupa nie wywoła żadnego niekontrolowanego wybuchu. 

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie. 

Poza słoikami dostępne są także plastikowe pojemniki. W ich przypadku również należy zachować ostrożność, aby lód ich nie zniszczył. Kolejnym sposobem są woreczki przeznaczone do mrożenia żywności. Są wygodne w użyciu i zabierają najmniej miejsca ze wszystkich metod. 

Pamiętaj także, aby zamrażać wywar w temperaturze pokojowej. Próba włożenia gorącej zupy do zamrażalnika może skończyć się zniszczeniem lodówki, rozregulowaniem jej termostatu czy zalaniem podłogi w kuchni przez roztapiający się szron oraz lód. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zaradnik.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa z cytryną

Porady

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Czytaj więcej >
uroczysty stół

Porady

Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

Czytaj więcej >
kawa i mleczko

Porady

Co dodawać do kawy zamiast mleka?

Czytaj więcej >
mięso mielone

Porady

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać seler naciowy?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >