Jak mrozić zupy?
marcomayer, Getty Images Pro

Jak mrozić zupy?

Zupy najczęściej gotujemy w dużych ilościach, ponieważ tak jest najbardziej ekonomicznie, choć ma to swoje minusy. Mało która rodzina jest w stanie zjeść to wszystko w odpowiednim czasie, dlatego często posiłkujemy się mrożeniem. Niestety, zupy zabielonej śmietaną nie wolno mrozić - tłuszcz w tym produkcie może się zepsuć i zniszczyć całe danie.

Mrożenie zupy może wydawać się banalnie proste - wystarczy w końcu przelać ją do słoika lub innego pojemnika i włożyć go do zamrażalnika. Niestety, w praktyce nie jest to takie łatwe, ponieważ istnieje wiele etapów, podczas których można coś zepsuć i zniszczyć całą pracę.

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zamrażanie zupy zabielonej śmietaną. Tłuszcz ze śmietany nie do końca zamarza, dlatego staje się doskonałą pożywką dla bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą okazać się groźne dla ludzkiego zdrowia.

Jak mrozić zupy?

Można zadać sobie to pytanie widząc jak dużo opcji i rozwiązań istnieje do zamrożenia zwykłej zupy. Dlatego postanowiliśmy zebrać najlepsze porady, które idealnie sprawdzają się w przeróżnych scenariuszach. Najpierw trzeba wiedzieć jakie produkty z zupy nie nadają się do mrożenia.

Oczywiście poza wyżej wymienioną śmietaną, z zupy przed mrożeniem należy wyjąć świeże zioła, makaron czy jajka. Te rzeczy wyjątkowo szybko ulegają zepsuciu lub na tyle dużej degradacji, że ich jedzenie w żadnym przypadku nie jest przyjemne.

Kolejny supermarket wycofuje ze sprzedaży jajka Kolejny supermarket wycofuje ze sprzedaży jajka "trójki"Czytaj dalej

Po pozbyciu się wszystkich niewskazanych składników, czeka cię wybór optymalnego pojemnika na płyn. Większość osób wybiera szklane słoiki - i to one są najlepszą opcją. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas wlewania zupy zachować umiar i nie przelać naczynia.

W innym wypadku podczas mrożenia zupa niebezpiecznie zwiększy swoją objętość i może rozsadzić szkło od środka. Wystarczy zostawić kilka cm miejsca na górze słoika, a zamarznięta zupa nie wywoła żadnego niekontrolowanego wybuchu.

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie.

Poza słoikami dostępne są także plastikowe pojemniki. W ich przypadku również należy zachować ostrożność, aby lód ich nie zniszczył. Kolejnym sposobem są woreczki przeznaczone do mrożenia żywności. Są wygodne w użyciu i zabierają najmniej miejsca ze wszystkich metod.

Pamiętaj także, aby zamrażać wywar w temperaturze pokojowej. Próba włożenia gorącej zupy do zamrażalnika może skończyć się zniszczeniem lodówki, rozregulowaniem jej termostatu czy zalaniem podłogi w kuchni przez roztapiający się szron oraz lód.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zaradnik.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł