Jakich zup nie powinno się gotować na rosole? Mamy całą listę
Rosół jest niezbędną bazą do przygotowania wielu tradycyjnych zup. Są jednak przepisy, którym mięsno-warzywny wywar nie tylko nie pomoże, ale wręcz zaszkodzi. Jakich zup nie powinno gotować się na rosole? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.
Pierwszą odpowiedzią, która przychodzi do głowy na pytanie "jakich zup nie powinno się gotować na rosole?" jest chłodnik. Przyrządza się go na bazie maślanki i jogurtu, wobec czego nikt raczej nie próbuje dodawać do niego bulionu. Pozostałe zupy mogą jednak nie być dla nas takie oczywiste.
Jakich zup nie powinno się gotować na rosole i dlaczego?
W niektórych przepisach zbędna baza z rosołu może dominować docelowy smak zupy . Aby zachować właściwy aromat takich dań zrezygnujmy z dodawania bulionu . Przyjrzyjmy się bliżej temu, jakich zup nie powinno się gotować na rosole.
Popularna kartoflanka jest zupą gotowaną na ziemniakach, kiełbasie i boczku . To właśnie te aromaty powinny królować wtedy w garnku. Dodatek marchwi, cebuli czy selera jest wystarczający, aby zupa ta była pożywna i aromatyczna bez dodatku rosołu.
Wodzianka jest potrawą dobrze znaną na śląsku. Ta zupa na bazie czerstwego chleba, tłuszczu i czosnku również nie potrzebuje rosołu do szczęścia. Jest fenomen polega właśnie na minimalistycznym i prostym składzie .
Zupa gotowana na żurze z zakwasu chlebowego i ziemniakach to zalewajka . Świetnie współgra z nią smak kiełbasy i grzybów, za to zupełnie nie pasuje jej rosół . Można bezpiecznie przyjąć, że bulion jest zbędny we wszystkich przepisach na zupę gotowaną na zakwasie .
Jakich zup nie powinno się gotować na rosole, a które wręcz trzeba?
Wiemy już, jakich zup nie powinno się gotować na rosole. Są jednak przepisy, do których jego użycie jest wskazane, lub wręcz wymagane . Jakie na przykład?
Na bazie rosołu przygotujemy pyszną zupę pomidorową . Dodatek świeżych pomidorów lub koncentratu oraz zabielenie śmietaną to prosty sposób na wyczarowanie z rosołu zupełnie nowej potrawy . Taka pomidorowa przygotowana na esencjonalnym bulionie jest pyszna i pożywna .
Zupa ogórkowa także smakuje wyśmienicie, jeśli przyrządzimy ją na bazie domowego wywaru. Podobnie na rosole zyska lubiana grochówka czy w zasadzie każda zupa krem . Mięsny bulion idealnie wzbogaca ich smak .
Nie tylko zupy, ale również sosy powstają z udziałem rosołu. Nie może obejść się bez niego przepis na risotto . Teraz już wiesz, jakich zup nie powinno gotować się na rosole, a do których warto go dodawać. Rosół przyda się do przygotowania tego wyśmienitego kaszotto . Ta wodzianka to prosty przepis bez użycia bulionu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
-
Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
-